O ČEMU VODITI RAČUNA?

Otkrijte kakve su cipele najopasnije za zdravlje

15.01.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Svaka žena zna koliko znaju biti bolna stopala nakon nekoliko sati provedenih u cipelama na petu, ali i neki drugi modeli nisu najbolji izbor za zdravlje nogu i kralježnice

Bolna stopala zasigurno ćete imati noseći vrtoglave potpetice, a one koje imaju petu do pet centimetara najbolji su izbor.

Visoke pete

Položaj stopala kod nošenja visokih peta takav je da je sav pritisak na jastučićima donjeg dijela kod prstiju. Zbog toga je teško hodati u cipelama s visokom petom jer treba znati balansirati. Koljena i bokovi ističu se prema naprijed i to šteti kralježnici i nogama. Tako se možete lako ozlijediti i uganuti nogu ako krivo stanete i izgubite ravnotežu te dobiti upalu živaca uz bolna stopala ili otečen palac zbog nabijanja noge u vrh cipele.

Cipele s punom petom

Iako imaju platformu odnosno punu petu, one se također računaju kao cipele na petu jer noga stoji u povišenu položaju. No u njima je pritisak na prednji dio stopala nešto blaži i lakše je održavati ravnotežu. Bez obzira na to, prijete vam isti problemi kao i kada nosite cipele s visokom petom.

Čizme s visokom petom

Poput cipela na petu, i čizme mogu stvarati iste probleme. Ortoped Neal Blitz savjetuje da visina pete ne bi trebala bit iznad pet cm. Također kaže kako postoji pravilo palca, a to znači da po 25 posto težine tijela prelazi na prednji dio stopala svakim centimetrom više na potpetici. Srećom pa je u čizmama lakše održavati ravnotežu budući da su gležnjevi čvršći i omotani u materijal. Zbog toga je i manja šansa da ćete ozlijediti zglob, ali i dalje postoji problem od umornih stopala, žuljeva i upaljenih živaca.

Balerinke i slične ravne cipele

Ravne cipele ne pružaju dovoljnu potporu stopalu, ali su fleksibilne i dozvoljavaju pokretanje mišićima pa nisu toliko opasne kao cipele na petu. To je dobra strana, a loša da u žurbi možete previdjeti neki hrđavi čavao i stati na njega. Budući da su takve cipele obično s jako tankom potplatom, možete se ozbiljno ozlijediti. Nosite li dugo cipele s ravnom petom, odnosno bez pete, moguće je da vam se upale mišići i da vas boli sama peta.

Tenisice poput starki

One su ravne poput balerinki, ali dobra vijest je to što u njih za dodatnu potporu stopala lako možete ubaciti uložak. Također su vrlo mekane i ugodne iznutra pa su idealne ako već imate žuljeve ili neke bolne točke na nogama.

Tenisice za trčanje

Ni previše pažnje i brige oko udobnosti ne donosi puno dobra, kaže doktor Blitz. Cipele s puno jastučića i zadebljanja u unutrašnjosti slabe vezu između mozga i nogu jer nemate realan osjet. Dakle, tenisice za trčanje trebali biste koristiti samo za bavljenje takvim aktivnostima, a ne ih nositi po cijele dane jer mislite da su bolje od ostalih.

Japanke

Većina japanki previše je ravna, tanka i otvorena. Zbog toga se noga može lakše ozlijediti i ovakav tip obuće nikako ne pruža potporu stopalu. Japanke predstavljaju još jedan problem, a to je da se prsti između kojih je spojnica japanke i vezica češće grče. Tako je moguća i fraktura palca i prsta do njega.

Čizme za kišu

Nosimo ih u vlažnim i mokrim uvjetima, a budući da su čizme za kišu izrađene od nepropusnih materijala, noga skoro uopće ne diše. Stoga su velike šanse da se u njima stvore plijesni, gljivice, bakterije i razni virusi, a vi dobijete bradavice ili žuljeve.