ZA LAKŠI ŽIVOT

Otkrijte kako pobijediti glavobolju

02.07.2012 u 09:19

Bionic
Reading

Ako razmislite o tome, čudno je što glavobolje uopće postoje. Mozak sam po sebi ne može osjetiti bol, tako da se morate pitati odakle ta nesnosna bol. Stručnjaci vjeruju da okolna tkiva, kemikalije u mozgu, krvne žile i živci proizvode signale boli. Evo, 14 najčešćih vrsta glavobolja

'Znamo puno više nego prije 20 godina o tome što uzrokuje glavobolju', kaže dr. Charles Flippen, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu na UCLA. 'Znamo koja područja mozga stvaraju bol, ali nemamo cjelovitu sliku.'
Huffington Post popisao je 14 vrsta glavobolja, njihove uzroke te načine kako da se boli riješite.


1. Povratne (rebound) glavobolje
Slično kao što pretjerano korištenje nosnih dekongestiva može dovesti do trajno začepljenog nosa, iznenadni napadi glavobolje su kronično stanje uzrokovano prekomjernim uzimanjem lijekova. Koliko često je prečesto? Redovito uzimanje bilo kojeg lijeka protiv boli poput aspirina, ibuprofena ili acetaminofena češće od dva puta tjedno, ili uzimanje tripatana (lijekova protiv migrene) dulje od 10 dana mjesečno, može dovesti do ovakve vrste glavobolje u samo nekoliko mjeseci.
Nemojte se pokušavati sami liječiti. Liječnik vam može pomoći da prestanete uzimati lijek koji je ovo izazvao, koristeći alternative.

2. Tenzijske glavobolje
Ovo je najčešći tip glavobolje, koji se obično osjeća kao stalna bol ili pritisak, a ne lupanje. Osjeća se na obje strane glave ili na stražnjem dijelu glave i vrata. Opisuje se uglavnom kao 'stiskanje' ili osjećaj 'vezane vrpce oko glave'. Epizode nisu učestale, a okidači mogu biti stres, nervoza, loše držanje i stiskanje čeljusti. Ova glavobolja može postati kronična, iako obično nije ozbiljna. Stručnjaci nisu sigurni koji je točan uzrok. Obično se tretiraju OTC lijekovima, poput aspirina, ibuprofena ili acetaminofena. Pomaže i smanjenje stresa. Tenzijske se glavobolje pogoršavaju s bukom ili vrućinom. Ovaj tip glavobolje događa se češće kod žena iznad 20 godina.

3. Dentalne glavobolje
Neki dentalni problemi mogu izazvati glavobolje ili bol u licu, poput bruksizma i poremećaja čeljusnog zgloba. Bruksizam je škrgutanje zubima, a poremećaj čeljusnog zgloba utječe na zglobove locirane u prednjem dijelu uha, koje povezuju čeljust s lubanjom. Ovaj poremećaj može biti uzrokovan i lošim držanjem (primjerice, cjelodnevnim sjedenjem pred računalom) ili artritisom koji utječe na hrskavice, mišiće ili ligamente u čeljusti. Vaš stomatolog može pomoći u dijagnosticiranju ove vrste glavobolje, a liječenje uključuje istezanje čeljusti, vruće ili hladne obloge, smanjenje stresa te zubne uloške.

4. 'Cluster' glavobolje
Ove su jednostrane glavobolje kratkotrajne (traju od 15 minuta do tri sata), ali vrlo bolne, pa ih ponekad zovu glavobolje samoubojica. Rijetke su, a razlikuju se od tenzijskih i migrenoznih te uglavnom pogađaju mlade muškarce. Bol se javlja oko očiju koje također mogu biti upaljene ili suziti. Mogu se dogoditi usred noći, obično se u cluster-periodu događaju svaki dan u isto vrijeme. U anamnezi zahvaćenih osoba bilježi se pušenje i alkohol, a okidači mogu biti velike visine i određene namirnice.

5. Migrene

Migrene su teške, probadajuće, često zahvaćaju samo jednu stranu glave i mogu vas učiniti osjetljivima na svjetlo ili buku. Traju od nekoliko sati do nekoliko dana i češće su u žena. Neki bolesnici imaju tzv. auru, što uključuje grupu vizualnih simptoma nešto prije napada. Pacijenti koji pate od migrene često imaju prvi napad prije 30. godine, no mogu se dogoditi i kod djece. Uzrok nije jasan, ali geni igraju ulogu te aktivnost stanica mozga koja može utjecati na funkcije krvnih žila i živčanih stanica. Zajednički okidač migrena je promjena, uključujući hormonalne promjene, stres, promjene spavanja ili hranjenja. 'Ako znate da vam je preskakanje obroka okidač, jedite redovito, posebno za vrijeme menstruacije i kasnih večernjih provoda', kaže dr. Peter Goadsby sa Sveučilišta u Kaliforniji. Liječenje može uključiti acetaminofen, ibuprofen ili triptane.

6. Kofeinske glavobolje
Volite kavu, ali ona može biti okrutan pratilac. Primjerice, ako svakog dana popijete dvije šalice kave u devet sati, a zatim ih propustitie u subotu kad spavate malo dulje - bum! - možete završiti s kofeinskom glavoboljom. Imate samo dvije opcije, ili kofein uzimati redovito svaki dan ili potpuno izbaciti kavu.

7. Glavobolje od orgazma
Ove su glavobolje relativno rijetke i češće su kod mlađih ljudi, osobito muškaraca. Obično se javljaju ubrzo nakon što seks počne i završavaju praskom na vrhuncu. Tupa se glavobolja često može zadržati satima ili danima. Liječnicima nije poznat uzrok ove glavobolje koja obično sama nestane.

8. Ranojutarnje glavobolje
Ako ste se probudili u boli, postoji nekoliko mogućih krivaca. Migrene se vjerojatnije događaju u jutarnjim satima, ili je djelovanje lijeka oslabilo. Osobe koje pate od apneje sklonije su glavoboljama u ranim jutarnjim satima, kao i osobe s dentalnim glavoboljama. Konačno (ovo je najmanje vjerojatno, tako da se hipohondar u vama može opustiti), to bi mogao biti simptom tumora na mozgu.

9. Sinusne glavobolje
Ove vrste glavobolje mogu osvojiti zlatnu medalju za krivo dijagnosticiranje, kažu liječnici. Osobe s migrenom često ih zamjenjuju sa sinusnim glavoboljama. Simptomi kao što su pritisak u sinusnima, začepljenje nosa i suzne oči mogu se dogoditi u obje vrste. Prava sinusna glavobolja se odnosi na infekcije, a prati je nosni iscjedak koji je zelene boje i krvav. Sinusna se infekcija često može riješiti antibioticima. Ne bi trebala izazivati mučninu ili osjetljivost na svjetlo, koji su simptomi migrene.

Glavobolja može ozbiljno narušiti kvalitetu života

10. Sladoledna glavobolja

Da se mozak smrzne! Većina je ljudi iskusila naglu bol dok je uživala u ledenom piću ili slastici tijekom vrućeg dana. Osobe s migrenama osobito su im sklone. Iako ove glavobolje imaju impresivan medicinski naziv - sphenopalatine ganglioneuralgia – nisu ozbiljne. Stručnjaci smatraju da hladna senzacija u ustima može izazvati jači protok krvi u arteriji u mozgu. Lijek? Uzmite pauzu ili popijte gutljaj tople vode ili napitka da bi se stisnule krvne žile u mozgu.

11. Kronične dnevne glavobolje

Ako vas glava boli barem 15 dana mjesečno dulje od tri mjeseca, smatra se da patite od kronične dnevne glavobolje. One mogu biti uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova protiv bolova, ozljedom glave ili, u rijetkim slučajevima, meningitisom ili tumorom. Ako nema očitog uzroka, to bi mogao biti znak da signali boli u vašem organizmu rade pojačano. Ove glavobolje mogu biti odgovor na antidepresive, beta blokatore koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka i migrena, lijekova protiv bolova, pa čak i botoksa.

12. Menstrualne glavobolje
Kao da PMS nije dovoljno grozan, nagli pad estrogena neposredno prije menstruacije ponekad može izazvati migrene. Obično se javljaju tri dana prije i dva dana nakon mjesečnice. Ostale žene mogu imati glavobolje povezane s PMS-om koje nisu migrene. Stižu oko šest dana prije mjesečnice, u isto vrijeme kad i neraspoloženje, grčevi ili drugi simptomi PMS-a. Pomažu OTC lijekovi protiv bolova i magnezij.

13. Vikend glavobolje
Neke ljude jednostavno boli glava vikendom. To može biti uzrokovano duljim spavanjem, kasnijim odlaskom u krevet ili nedostatkom kofeina. Ako ste cijeli tjedan izloženi jakom stresu, onda vam laganiji tempo vikendom može izazvati glavobolju. Pomažu OTC lijekovi protiv bolova i redoviti raspored spavanja.

14. Glavobolje zbog kojih trebate hitnu pomoć
Većina glavobolja ne zahtijeva hitnu intervenciju, ali postoji nekoliko simptoma zahtijevaju brzu reakciju. Jedan od njih je nagli napad glavobolje koja je eksplozivna. Drugi je kad glavobolja dolazi s groznicom ili ekstremnim porastom krvnog tlaka, ili ako se javila nakon udarca u glavu ili fizičkog napora. Ostali simptomi uključuju probleme s vidom i promjene govora, ukočenost vrata, vrtoglavicu, gubitak osjeta ili slabost mišića na jednoj strani tijela. Nazovite hitnu ako uz glavobolju imate ove zabrinjavajuće simptome.