SAVJET LIJEČNIKA

Otežano disanje i bolovi u prsima

Bionic
Reading

Poštovani, već duže vrijeme, od početka kolovoza, imam problema s otežanim disanjem i osjećajem gušenja i nedostatka zraka te bolova u prsima

Često osjećam nešto slično treperenju u prsima, uz to imam i suh kašalj, a kako mi je i srce ubrzano lupalo, učinjene su sljedeće pretrage: rendgen srca i pluća koji je uredan, EKG je također uredan i testiranje na alergiju je u redu.

Na ultrazvuku srca nađen je prolaps prednjeg mitralnog kuspisa. Holter je pokazao sinusni ritam, minimalna frekvencija srca 51/min, maksimalna 158/min, vrlo rijetke VES (16 tijekom 24 sata) i češće sinusne tahikardije. U terapiju mi je uveden Nebilet (pola tablete ujutro).

Lupanje srca se smirilo, ali su osjećaj nedostatka zraka i gušenja i kašalj i dalje ostali. Kašalj je suh i uglavnom me hvata ujutro i navečer, a bolovi u prsima su također jaki, posebno pri izdisaju. Pila sam Panatus, ali nije mi pomogao. Također se jako brzo zadišem i uspušem, dovoljno je penjanje po stepenicama. Inače ne pušim. Imam 25 godina i koristila sam kontraceptive unazad šest godina, ali ih od početka godine ne koristim. Što bi mogao biti uzrok kašlja i bolova u prsima? Trebam li učiniti još kakve pretrage?

Unaprijed hvala

Odgovor liječnika

Poštovana,

Smatram da simptomi koje opisujete mogu biti uzrokovani nizom bolesti od strane dišnoga sustava, ali može se raditi i o poremećajima druge etiologije.

Može se raditi npr. o nealergijskom obliku astme, ali mogu nastati i zbog nepravilnog rada štitnjače itd. Zato predlažem da učinite obradu u najbližoj internističkoj i pulmološkoj ambulanti.

Kako ste lijekove za kontracepciju prestali uzimati osam mjeseci prije početka tegoba, smatram da oni nisu direktan uzrok, ali potpun odgovor dobit će se nakon učinjene obrade.

Molimo vas da svoja pitanja formulirate što preciznije (navedite dob i kraću povijest bolesti) radi preciznijeg odgovora.
 
Sva pitanja vezana uz bolesti dišnih putova i alergije pošaljite na mail pulmolog@t-com.hr, a jednom tjedno na njih će odgovarati dr. Dubravka Pelicarić, specijalist pulmolog.

Ako želite dobiti stručni savjet doktora Ilijaša iz interne medicine, pošaljite svoja pitanja na mail gastroenterolog@t-com.hr.

Ako želite dobiti stručni savjet specijalista neuropsihijatra, doktora Perkovića ili psihologinje profesorice Bučević, pošaljite svoja pitanja na mail psiholog@t-com.hr.

Na pitanja iz područja ginekologije odgovara dr. med. Tomislav Miletić, spec. ginekologije i opstetricije, kojem se možete obratiti na mail ginekolog@t-com.hr.

Ako od doktorice Delalle Lozica želite dobiti stručni savjet na temu kožnih i spolnih bolesti, pošaljite svoja pitanja na mail dermatovenerolog@t-com.hr.

Stručne savjete s područja neurokirurgije daje prof. dr. sci. Lucijan Negovetić. Svoja pitanja možete slati na adresu neurokirurg@t-com.hrSvoja pitanja možete slati na adresu neurokirurg@t-com.hr