SIGURNOSNA INICIJATIVA

Oštećenja na cesti po uzoru na ona ljudske kože

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 09.03.2010 12:29
  • Objavljeno 09.03.2010 u 11:56
Colored-Potholes-1

Colored-Potholes-1

Izvor: Promo fotografije / Autor: cc

Studenti dizajna iz Italije Domenico Diego i Cristina Corradini smatraju da bi oštećenja na cesti trebala biti vidljivija te su pokrenuli inicijativu za veću razinu sigurnosti u prometu, prema kojoj bi se asfaltna površina trebala ponašati kao ljudska koža

Kada se netko poreže, ispod kože se jasno vidi crvena boja. Sličan princip Diego i Corradini žele implementirati i na ceste. Ideja je postaviti sloj asfalta svjetlije boje nekoliko centimetara ispod površinskog sloja da bi oštećenja bila uočljivija i samim time lakša za izbjeći.

Hvalevrijedna inicijativa bit će testirana još ove godine, a pokaže li se učinkovitom i financijski isplativom velike su šanse da se slični programi pojave na svim europskim prometnicama.

Ipak, ne misle svi da je ideja primjenjiva. Mike Conway, direktor britanske kompanije FM Conway koja se bavi izradom i popravljanjem asfalta u Velikoj Britaniji, tvrdi da unatoč inovativnosti ideja talijanskih studenata nije realna.

cc

cc

Izvor: Promo fotografije / Autor: cc

'Kako bi se slojevi asfalta držali zajedno, koristimo bitumenski premaz koji djeluje kao ljepilo. Trebalo bi se vratiti unatrag u skupom proizvodnom procesu da bi se isti učinio istaknute žute boje', objašnjava Conway.

'Trebamo tražiti način na koji bismo smanjili troškove izvodeći radove od prve bez pogrešaka, umjesto da implementiramo skupa rješenja od kojih će biti koristi tek kad se oštećenje već pojavi', smatra Conway.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi