DOBRO JE ZNATI

Osam savjeta kako kupovati čizme

15.11.2012 u 10:10

Bionic
Reading

Svake jeseni ista glavobolja - trebamo nove cipele, a od ponude (i cijena) vrti nam se u glavi. Da vam olakšamo odluku, donosimo osam smjernica koje bi vam mogle biti od pomoći u potrazi za savršenim parom

Kad se žena zapikne za jedne čizme, obično cijele sezone ne izlazi iz njih, a to znači - svaka jesen donosi isto promišljanje - stare su istrošene, a za nove treba vremena i živaca. Zato krenite - prečicom:

1. Upoznajte svoje noge
Čini se razumljivo samo po sebi, ali vrlo je važno da cipele kupujete prema obliku svojih nogu, što znači da biste trebali znati njihovu dužinu i proporcije. Primjerice, ako ste niski i mršavi, stručnjaci će vas
savjetovati da ne kupujete čizme preko koljena, a ako imate debele listove, izbjegavat ćete gležnjače.

2. Isprobajte puno modela
Da biste znali koji vam stil odgovara, odnosno koji najbolje leži vaši nogama, isprobajte što više različitih stilova. Gležnjače, čizme preko koljena, ove godine opet trendi čizmice s petom do pola lista, svakako pokoje kaubojske, jahaće... Dajte im priliku, možda ćete se i sami ugodno iznenaditi. Tada će vam biti i jasnija slika što zapravo želite i, naravno, što ni u ludilu ne želite.

3. Isprobajte i skuplje brandove
Dok si možda ne možete priuštiti dizajnerske cipele, isprobavanje kvalitetnih, skupih cipela moglo bi se pokazati sasvim dobrom idejom. Brandovi iz visoke mode su skupi, ali daju uvid u to kako bi savršeno prianjanje cipela uz nogu trebalo izgledati, baš kao i kvaliteta. Tada ćete znati kakve inačice želite tražiti po lancima ulične mode.

4. Tražite prirodne materijale
Ako možete, najbolje bi bilo da izbjegavate plastiku i umjetnu kožu. Prave kožne čizme najbolji su izbor - nosit ćete ih dugo uz minimalno njege, a uvijek ćete u njima izgledati moćno. Godinama.

5. Uzimite si dovoljno vremena
U kupnju cipela ide se samo kad se ima doista puno slobodnog vremena. Ni ne pomišljajte to obaviti pod pauzom za ručak! Stilisti čak savjetuju da tu šoping eskapadu obavljate poslijepodne jer noge tijekom dana često oteknu, naravno, ovisno o aktivnostima, pa bi vas isprobavanje cipela ujutro moglo navesti da kupite premali broj.

6. Proučite i podstavu
Mnogi od nas procjenjuju cipele prema vanjskom izgledu. Dok je vanjski izgled bitan, želite cipele koje imaju kvalitetnu i zdravu podstavu i uložnu tabanicu. Bitno je da se ne nabora, da je čvrsta te se neće potrgati, da bude topla i od, ako je ikako moguće, prirodnih materijala (pamuk, koža, vuna).

7. Kupite cipele koje se uklapaju u vaš stil odijevanja
Osim ako ste od onih koje kupuju nekoliko zimskih čizama u sezoni, pa vam trebaju i kaubojske, i one s resicama, i visoke, i niske, vjerojatno želite kupiti nešto što se može kombinirati s različitim komadima u vašem ormaru. Igrajte na jednostavnost, imajte na umu trendove (ali ne isključivo, tako da ipak budu nosive više sezona), dakle, neka vam prije svega budu - korisne.

8. Čarape

Cipele kupujte u čarapama kakve obično nosite zimi, da ne bi bilo novih iznenađenja kod kuće. Neka ne budu pretanke, ako ste taj dan u hulahopkama i balerinkama, a ni predebele, ako ste u gojzericama. Razmislite o tome prije izlaska iz kuće.