ZABLUDA

Organski uzgojeno povrće uopće nije zdravije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.11.2010 11:32
  • Objavljeno 05.11.2010 u 10:06
povrće, hrana

povrće, hrana

Izvor: Corbis / Autor: Benelux/Corbis

Znanstvenici su uzgajali povrće na tradicionalan i organski način te došli do zanimljivog zaključka. Kako tvrde, organski uzgojeno povrće uopće nije zdravije od onog tradicionalno uzgojenog

Agronomi su radi usporedbe uzgajali krumpir, mrkvu i luk na tradicionalni i organski način. Na kraju su otkrili da se to povrće razlikuje samo u malenoj količini polifenola, tvari koja se nalazi u povrću i pomaže u borbi protiv raka, bolesti srca i demencije.

Organsko uzgajanje hrane je znatno skuplje od tradicionalnog načina, ali se dosad smatralo da je i puno zdravije. Kupci tog povrća kao argument za veće cijene najčešće su navodili ekološku svijest, okus i sastav. Istraživanje u trajanju od dvije godine proveli su danski znanstvenici uzgajajući povrće na odvojenim parcelama te na dva različita načina.

Tradicionalni način uzgoja odnosi se na korištenje pesticida, neorganskih dodataka i hranjivih tvari koje pospješuju rast i otpornost biljke. Povrće organskog podrijetla uzgajano je bez kemijskih sredstava te s isključivo prirodnim dodacima.

Znanstvenici kažu: 'Potražnja za hranom organskog podrijetla neprestano raste, djelomično zato što potrošači očekuju one prednosti koje bi takva hrana trebala imati. Međutim, nakon što smo uzgojili povrće poput luka i mrkve pod strogo kontroliranim uvjetima, ne možemo tvrditi da povrće organskog podrijetla ima više hranjivih tvari te da je zdravije od povrća uzgojenog na tradicionalni način.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!