SVUGDJE JE OKO NAS

Opasnost vreba iz plastike: Znanstvenici otkrili zbog čega su penisi sve manji, a kvaliteta spermija sve lošija

26.03.2021 u 19:53

Bionic
Reading

U svojoj novoj knjizi znanstvenica dr. Shanna Swan upozorava kako je čovječanstvo izloženo s 'egzistencijalnom krizom' kad je u pitanju razina plodnosti muškaraca što je rezultat ftalata, kemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike i koja utječe na endokrine hormone

Ukoliko se niste nikad previše brinuli oko zagađenja okoliša, najnovija saznanja znanstvenika šalju dramatičnu poruku!

Naime, znanstvenica dr. Shanna Swan upozorava kako ftalati koji se koriste u proizvodnji plastike oponašaju hormon estrogen i na taj način remete prirodnu proizvodnju hormona u tijelu.

Ova poznata stručnjakinja za ekologiju ističe da zbog zagađenja penisi kod muškaraca postaju sve manji, genitalije općenito sve deformiranije, a ljudska sposobnost reprodukcije sve ugroženija, objavio je Sky News.

Njezina knjiga pod nazivom Count Down govori o tome 'kako naš moderni svijet prijeti broju spermija, mijenjajući reproduktivni razvoj muškaraca i žena i dovodeći budućnost ljudske rase u opasnost'.

Naime, opasnost se krije u ftalatima! Ova opasna kemikalija u industriji se koristi kako bi plastika bila fleksibilnija, ali dr. Swan kaže da se prenosi u igračke i hranu i potom šteti ljudskom razvoju.

Ftalati oponašaju hormon estrogen i na taj način remete prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom tijelu, što su istraživači povezali s poteškoćama u razvoju dojenčadi i ponašanju odraslih. Kao rezultat ovog zagađenja, sve veći broj beba rađa se s malim penisima.

Dr. Swan smatra kako naglo opadanje razine plodnosti znači da većina muškaraca do 2045. godine neće moći proizvesti održivu spermu!

Istraživanje dr. Swan započelo je ispitivanjem ftalatnog sindroma kod štakora, kod kojih je otkriveno da su njihovi fetusi, kad su bili izloženi ftalatima, u većoj mjeri rođeni s izuzetno malim genitalijama. Znanstvenica je otkrila da su i ljudske bebe koje su bile izložene ftalatima u maternici imale kraću anogenitalnu udaljenost - što je u korelaciji s volumenom penisa.

Dr. Swan, inače profesorica medicine okoliša i javnog zdravlja u bolnici Mount Sinai u New Yorku, svoj je rad temeljila na nizu recenziranih istraživačkih studija.

Jedno istraživanje objavljeno 2017. godine pokazalo je da je razina sperme kod muškaraca u zapadnim zemljama pala za više od 50 posto u protekla četiri desetljeća nakon ispitivanja 185 studija u kojima je sudjelovalo blizu 45.000 zdravih muškaraca.