ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Ojačajte imunitet ljekovitim gljivama - dobitnici

18.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Gljive se već tisućljećima koriste u medicini zbog svojih ljekovitih svojstava, a osim što djeluju antibakterijski i antivirusno, jačaju imunitet te sprečavaju razne infekcije i jedine su namirnice biljnog porijekla koje sadrže vitamin D

Gljive su bogate proteinima, sadrže mali postotak jednostavnih ugljikohidrata te obilje polisaharida velike molekulske mase, a imaju vrlo malo masnoća (između 0,3 i 4 posto, pri čemu udio nezasićenih masnih kiselina iznosi između 10-30 posto). Osim toga, ne sadrže kolesterol niti vitamin A i C, a dobar su izvor vitamina skupine B (riboflavin, niacin, pantotenska kiselina), vitamina D, minerala poput kalija, bakra i selena (Cu i Se su važni za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i produkciju antioksidansa). Sadrže i triterpenoide, glikoproteine, prirodne antibiotike, enzime i inhibitore enzima, a bogate su i vlaknima.

Reishi nazivaju je još i gljivom koja donosi besmrtnost

Općenito govoreći, gljive osim direktnog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja aktiviraju stanice imunološkog sustava te na taj način sprečavaju infekciju. Od 204 vrsta konzumnih gljiva njih 45 posto može zaustaviti rast različitih mikroorganizama. Polisaharid iz gljiva shiitake inhibira rast kandide, zlatnog stafilokoka, uzročnika tuberkuloze i drugih bakterija. Ekstrakt micelija shiitaka aktivan je protiv virusa herpes simplex tipa I.

Najpoznatije ljekovite gljive

Gljive reishi koriste se u kineskoj medicini za liječenje jetrenih poremećaja, hipertenzije i artritisa. Nazivaju je još i gljivama koje donose besmrtnost. Različita istraživanja pokazala su da reishi ima antialergijska, antioksidativna, protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Djeluje iscjeljujuće i osnažujuće na respiratorni trakt. Preporučuje se kod astme, bronhitisa, kašlja... Reishi je vrlo snažan tonik za jetru, potiče rad hepatocita i detoksikaciju jetre.

Gljive maitake poznate su zbog svojih antikancerogenih svojstava. Sadrže beta glukane koji energiziraju stanice imunološkog sustava, i to 1,3; 1,4 i 1,6 beta glukane. Ublažavaju nuspojave kemoterapije poput gubitka apetita, povraćanje, mučninu, gubitak kose i deficit leukocita. Dobre su i za želučane bolesti jer pomažu probavu regulacijom rada želuca i crijeva. Maitake pomažu u regulaciji šećera i kolesterola jer smanjuju inzulinsku rezistenciju (važno kod dijabetičara), te mijenjaju metabolizam masti inhibicijom formiranja depozita masnoća, akumulacijom lipida u jetri i smanjenjem triglicerida u krvi. '


Cordyceps gljive su se u staroj Kini koristile kao jedna vrsta 'superginsenga' za pomlađivanje i povećanje izdržljivosti. Posebnu su pažnju pridobile kada je skupina kineskih trkača pobjedila i oborila devet svjetskih rekorda na otvorenom prvenstvu 1993. u Njemačkoj i otada je ovo najprodavaniji dodatak prehrani za atletičare. Cordyceps povećava snagu i izdržljivost mišića, povećava opskrbu kisikom, djeluje na metabolizam laktata i svih tjelesnih tekućina, povoljno djeluje na bubrege i krvotok, osnažuje pluća (kod osoba s kroničnim bronhitisom postupno smanjuje kašalj). Moćan je afrodizijak te pomaže kod erektilne disfunkcije.

Cordychi je kombinacija gljiva cordyceps i reishi, a u obliku prirodnog tonika povećava imunitet i izdržljivost organizma te pomaže krvožilnom sustavu.

Ljekovite gljive reishi, maitake, cordyceps i cordychi zbog svojih se ljekovitih svojstava već tisućljećima koriste u medicini. Njihova ljekovitost i snaga posebice ovise o kvaliteti uzgoja, a zbog tvari koje crpu iz podloge vrlo je važno da se ljekovite gljive uzgajaju u kontroliranim uvjetima.

Prvi jesenski dani donose sa sobom viroze, umor, kašalj i slabost. Kako biste se što prije oporavili uvelike vam može pomoći prirodni dodatak prehrani Fungi Perfecti Reishi u obliku kapsula. Brojna istraživanja dokazuju da se kontinuiranim uzimanjem Reishi preparata već u roku od dva tjedna osjetno jača imunološki sustav, jer ovaj dodatak prehrani posjeduje vrlo snažno antivirusno i protuupalno djelovanje te ga smatraju prirodnim antibiotikom. Ne sadrži saharozu niti škrob te je povoljan i za dijabetičare). Uz ostale ljekovite gljive jedina je namirnica biljnog podrijetla koja sadrži vitamin D (važan za zdravlje kostiju, prevenciju osteoporoze). Fungi Perfecti Reishi dodatak prehrani vrlo je učinkovit i kod regeneracije jetre i detoksikacije organizma te kožnih oštećenja, a može se potražiti u ljekarnama i bio&bio trgovinama.

Tportal i bio&bio vam poklanjaju reishi gljive brenda Fungi perfecti koji je poznat po ekološkom uzgoju ljekovitih gljiva, akoje možete pronaći u trgovinama bio&bio. Troje čitatelja koji točno odgovore na sljedeće pitanje dobit će gljive reishi.

Nagradu su osvojili:

Đurđica Duić
Martina Bartolić
Goran Čubrilo

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.