SUPER TRIK

Odsada možete uživati u tjestenini koliko želite

17.10.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Ako spadate u okorjele ljubitelje tjestenine, a peče vas savjest jer prečesto u njoj uživate, ova će vas vijest oduševiti

Nutricionisti nas već godinama uče da je hrana najbolja kada je svježa i sirova, ali sada otkrivaju da za tjesteninu vrijedi drugačije pravilo

Naime, znanstvenici iz BBC-jevog programa 'Trust Me, I’m a Doctor' tvrde da je tjesteninu važno  ohladiti prije konzumiranja, jer se tako stvara takozvani otporni škrob koji se tada ponaša kao vlakna.

Na taj način tijelo neće doživjeti navalu glukoze kao što bi se dogodilo s toplom tjesteninom i na kraju će upiti manje kalorija.

Inače je škrob otporan na normalne enzime u našim crijevima koji razgrađuju ugljikohidrate pa dolazi do otpuštanja glukoze koja uzrokuju pravi val šećera u krvi.

Iako su prethodnim istraživanjima znanstvenici mislili da će otporni škrob postići ako ohlađenu tjesteninu ponovno zagriju, BBC-jeva studija pokazala je da to nije točno, već ju je pametnije jesti hladnu.

To se većini ljubitelja neće svidjeti, jer sigurno ne može biti toliko ukusna kao tek skuhana i topla, ali možda ima onih kojima je to zapravo fino pa će još više guštati znajući da rade i nešto zdravo za svoj organizam.

U maloj studiji sudjelovalo je dvoje liječnika kojima su uzimali uzorke krvi nakon što su jeli toplu, ohlađenu i ponovno zagrijanu tjesteninu. Uz nju su jeli samo jednostavan umak od rajčice i češnjaka.

Znanstvenici su otkrili da je hladna tjestenina dovela do manjeg povećanja glukoze u krvi, nego ona tek svježe kuhana.