OBOŽAVAT ĆETE IH

Odlični recepti s manje od šest sastojaka

17.02.2014 u 09:15

Bionic
Reading

Brojne svakodnevne obaveze, putovanje na posao i s posla – sve to nas nerijetko zna potpuno izludjeti, pa na kraju dana završimo jedući kakav suhi sendvič ili pečena jaja. Ako žudite za brzim obrokom koji se lako pravi, gotov je u trenu, a uz to je i zdrav, na pravom ste mjestu

Ukusni i brzo gotovi recepti koji zahtijevaju maksimalno šest sastojaka savršeno će vam poslužiti da nakon posla pojedete nešto zdravo i ukusno, prenosi Yahoo.com

Umak od rajčice
Poznata talijanska kuharica Marcella Hazan nedavno je preminula, no iza sebe je ostavila brojne krasne recepte, uključujući ovaj legendarni recept za umak od rajčice.

Sastojci:
polovica luka
polovica šalice maslaca (oko osam žlica)
800 g pelata od rajčica
tjestenina
sol
ulje

Priprema:
U dublju tavicu ili lonac stavite maslac, a kada se malo otopi, dodajte sitno nasjeckan luk i miješajte. Kada osjetite jak miris maslaca, dodajte pelate, prethodno lagano usitnjene vilicom ili u multipraktiku. Umak povremeno promiješajte, a dok ne bude gotov, skuhajte tjesteninu na klasičan način. Umak je gotov kada poprimi crvenonarančastu boju, a posolite ga prema potrebi i prelijte preko tjestenine.

Cijelo pečeno pile
Pileći filei vrlo su zgodni za pripremanje, no cijelo pečeno pile je dobitna kombinacija.

Sastojci:
pile
malo ružmarina ili kadulje
maslac
polovica češnjaka
polovica limuna
nekoliko krumpira
sol

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pile prethodno kratko vrijeme držite na sobnoj temperaturi, nakon toga ga dobro osušite i nasolite izvana i iznutra. U posudici pomiješajte omekšali maslac i začinsko bilje (kadulju ili ružmarin). Tom smjesom namažite unutrašnjost pileta. Očišćenu polovicu češnjaka također stavite u unutrašnjost pileta. Iscijedite sok polovice limuna i njime lagano prelijte cijelo pile. Krumpire (količina ovisi o broju ljudi) ogulite i narežite na četvrtine. Potom ih posložite u posudu za pečenje te prelijte ostatkom maslaca i začinskog bilja. Pile položite na krumpire i stavite peći.

Pečeni losos u umaku od maslaca i limuna
Ovaj recept je odličan bilo da se priprema na žaru, bilo da se prži.

Sastojci:
češnjak
sok limete
sol
svježi papar
maslac
losos

Priprema:
U zdjeli pomiješajte zgnječeni češanj češnjaka s nekoliko žlica soka limete, svježe mljevenog papra i polovicu šalice maslaca. Sve sastojke dobro promiješajte i ostavite da odstoje u hladnjaku. Uzmite losos, koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, lagano ga pospite solju i paprom te ispecite na ulju ili grilu. Losos se valja peći svega nekoliko minuta na svakoj strani. Nakon toga pečenu ribu premjestite na tanjur i lagano pokapajte umakom.

Salata Niçoise
Dobar izbor kvalitetne konzervirane tune može značajno utjecati na okus ove osvježavajuće salate, a količina sastojaka ovisi o broju ljudi za koje se priprema.

Sastojci:
nekoliko jaja
sirovi kelj
kapari (ili masline)
konzerva tune

Priprema:
Skuhajte nekoliko jaja, a nakon toga ih ogulite i narežite. U posudu stavite narezana jaja, šaku do dvije narezanog sirovog kelja, kapare ili masline (ovisi o ukusu) i cijelu konzervu tune. Preljev za salatu napravite od svježeg limunovog soka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, prelijte umak po salati i servirajte.

Pogačice od lisnatog tijesta
Lisnato tijesto je savršeno rješenje kada ne znate što napraviti, a da je brzo gotovo i ukusno. Osim toga, savršeno je rješenje za nenajavljene goste. Jednostavno uzmite lisnato tijesto, razvaljajte ga i narežite tako da dobijete četvrtaste pogačice. Na svaku pogačicu nanesite sastojke koje volite. Ako nemate ideja, evo nekoliko kombinacija koje uvijek pale:
- mozzarella, posoljena svježa rajčica i bosiljak
- karamelizirani luk, sir brie i timijan
- tuna, kapari, parmezan i sitno nasjeckan te popržen luk.