TKO ZNA, ZNA

Odličan način da čistite manje, a dom blista

13.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Proljetno čišćenje i mnogim je domovima nezaobilazan zadatak, ali prljavštini kao da nema kraja i nakon napornog rada vrlo brzo opet se moramo uhvatiti u koštac s kućanskim poslovima

Srećom pa smo kroz godine naučili mnoge trikove kako brže i povoljnije doskočiti neumornoj prljavštini i uštedjeti nešto novca i dragocjena vremena.



Čišćenje madraca

Umjesto skupih sredstava ili naručenog čišćenja usisavačima, koje također jako puno košta, madrac možete očistiti običnom votkom. Stručnjakinja za čišćenje i kućanske poslove Jolie Kerr otkriva za Huffington Post kako je votka idealna za čišćenje madraca, jer djeluje kao dezinficijens. Sve što trebate učiniti jest uliti votku u bocu s raspršivačem i posprejati madrac. Zatim ga ostavite da se posuši i posao je gotov. Jedino pripazite da madrac ne namočite previše, jer će se jako dugo sušiti.

Tapicirani namještaj, tepisi i zavjese
Nevidljive životinjice i bakterije žive u tepisima ili na tapeciranom namještaju, a da toga nismo ni svjesni. One su često i uzrok alergija, a jedno je istraživanje u Egiptu otkrilo kako je ulje eukapliptusa lijek za ove probleme. Kada perete plahte, u perilicu ukapajte 10 kapu ulja od eukaliptusa kako bi pobilo sve bakterije. Za čišćenje namještaja napravite otopinu od pola litre vode i desetak kapi ulja, a za čišćenje tepiha možete dodati i sodu bikarbonu. Nakon što ste otopinu raspršili po tepihu, ostavite da djeluje pola sata i zatim usisajte.

330244,329917,328275,324520Čišćenje mikrovalne
Da biste se brzo i lako riješili mirisa i prljavštine iz mikrovalne pećnice, iskoristite limun i sol. Iscijedite sok i stavite sol pa izribajte unutrašnjost. Limun će riješiti problem mirisa, a sol ukloniti sve ostatke hrane.

Sprečavanje hrđe u kupaonici
Neki predmeti poput limene posudice za sapun ili kreme za brijanje ostavljaju hrđave tragove na sanitarijama i zatim se treba dobro pomučiti da ih uklonimo. To možete spriječiti ako dno takvih predmeta prvo premažete prozirnim lakom za nokte, jer neće uspjeti ostaviti tragove.

Brzo čišćenje
Mrlje na stolu od čaše vode i ostale sitne prljavštine čistimo svaki dan, a na taj način koristimo puno vlažnih maramica ili raznih sredstava. Da biste uštedjeli, možete napraviti sredstvo koje će vam biti pri ruci. U posudu s raspršivačem složite sredstvo od vode, octa, limuna i malo deterdženta pa ga koristite po potrebi – raspršite na prljavštinu i obrišite pamučnom krpom ili papirnatim ručnicima.