NA ŠTO PAZITI?

Odaberite udobnu i kvalitetnu sjedeću garnituru

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Udobnost, kvaliteta izrade i dizajn osnovni su kriteriji za odabir sjedećih garnitura. S obzirom da većina slobodno vrijeme provodi u dnevnom boravku, i to upravo u sjedećoj garnituri, foteljama ili ležaljkama, posebnu pažnju posvetite elementima koji određuju njihovu kvalitetu

Atraktivna garnitura za sjedenje s foteljama ili ležaljkom - ukras je dnevnog boravka. Ona je obično najdominantniji element ovog prostora, kako svojom dimenzijom i dizajnom tako i značajem koji joj pripada. Udobna garnitura, koja će omogućiti uživanje u trenucima opuštanja, ima ergonomske vrijednosti koje su od velike važnosti za naše tijelo.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Atraktivna garnitura ukras je dnevnog boravka

Fleksibilne garniture za sjedenje, koje imaju mogućnosti reguliranja visine ili nagiba sjedenja, mogućnost izvlačenja dodatnog elementa za noge ili se jednostavno transformiraju iz sjedećeg u udoban ležeći element, bit će pravi odabir za obitelji s više članova, koji se razlikuju građom tijela i uzrastom. Na taj će način svako svoje sjedeće mjesto prilagoditi svojim tjelesnim potrebama.

Osnovu sjedećih garnitura čini njihova konstrukcija. Ona mora biti čvrsta i maksimalno otporna na mehanička oštećenja. Ovi dijelovi se najčešće izrađuju od tvrdog drva poput jasena, hrasta ili bukve, metala, MDF-a ili šperploče. Na deklaraciji garniture provjerite materijale izrade i ispitivanja čvrstoće, jer će ovi parametri utjecati na konačnu cijenu proizvoda.

Podupirući sloj garniture utječe direktno na udobnost. Izvodi se od letvica, lesonit ploča, gumenih traka, valovitih opruga... Trajnost garniture uvelike ovisi o izvedbi podupirućeg sloja. Najkvalitetnije izvedbe su s elastičnim letvicama i valovitim oprugama. Elastični sloj je najvažniji po pitanju udobnosti korištenja i izrađuje se u različitim debljinama u elastičnim oblicima, lateks oblicima, izlivenim oblicima ili od poliuretanskih pjena.

Kako biste odabrali odgovarajuću garnituru, definirajte u potpunost njenu namjenu: hoće li biti element za sjedenje i stalno ili povremeno spavanje. Svaka od ovih namjena povlači za sobom određene zahtjeve. Učestalo razvlačenje sjedeće garniture u ležaj, nameće potrebu za čvrstom konstrukcijom i mehanizmima koji se neće oštetiti čestim rastvaranjem. Osim toga, suviše elastična garnitura neće biti najbolji odabir ukoliko se ista koristi za spavanje. Ergonomski faktori su vrlo bitni pri odabiru višenamjenskih garnitura.

Odabir presvlake utječe na ugodnost pri sjedenju. Garniture se oblažu različitim vrstama tkanina, mikrofibre, kože... Pri odabiru materijala vodite računa o njegovoj trajnosti, mogućnosti što lakšeg održavanja, ugodnosti pri dodiru s kožom, osjetljivosti na sunčevu svjetlost i trajnost boje. Prirodni materijali su najugodniji za ljudsko tijelo, a oni od mikrofibre za jednostavnost održavanja i čišćenja. Kožne sjedeće garniture, fotelje ili ležaljke izgledaju dojmljivo, jednostavno se održavaju, ukoliko su izrađene od glatke kože, ali su često neugodne zbog hladnoće dodira zimi te znojenja ljeti.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Konačan odabir sjedeće garniture ovisi o prostoru u koji se smješta. Stil postojećeg namještaja te raspoloživi prostor, odredit će dizajnerske smjernice odabira. Masivne ili minimalističke, zaobljene ili pravokutne, višenamjenske ili fiksne, visoke ili niske, s umecima drva ili jednostavne, samo su neke od dilema koje će se postaviti u odabiru oblika garniture, fotelje ili ležaljke. Sjedeća garnitura je dominantan element, ali svojom dimenzijom, oblikom i bojom ne bi smjela zagušiti prostor i ostale komade namještaja u njemu.

Udobnost, funkcionalnost, praktičnost, ergonomija i dizajn osnovni su kriteriji, uz planirana financijska sredstva, za odabir sjedećih garnitura dnevnog boravka. Posvetite pažnju svakom od ovih zahtjeva, jer njihovo zadovoljavanje rezultira uspješnim odabirom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi