ZA ZDRAVU KOŽU I KOSU

Od ove ćete hrane izgledati mlađe

28.07.2015 u 07:57

Bionic
Reading

Zdrava prehrana nije dobra samo za struk i imunitet već može imati i neke neočekivane učinke poput izglađivanja bora i sjajnije kose

Lubenica

Ljetna miljenica – lubenica – puna je antioksidansa koji joj crvenu boju. Ti spojevi pomažu koži da se odupre UV zračenju. Lubenice sadrže oko 40 posto više tih antioksidansa nego rajčice pa su uistinu korisne za one koji se ljeti vole izlagati suncu.

Šipak (nar)

Koštice su mu pune antioksidansa i vitamina C koji sprečava bore i suhoću kože. U sebi također ima kemijske spojeve koji pojačavaju proizvodnju kolagena što koži daje čvršći izgled te kiselinu koja smanjuje upale izazvane UV zračenjem.

Borovnica

Borovnice će vam pružiti vitamin C i E što će posvijetliti kožu i ujednačiti boju.

Jastog

Jastozi su puni cinka i raznih protuupalnih svojstava. To pomaže pri bilo kakvim problemima s kožom, pa čak i bubuljicama. Cink ubrzava obnovu stanica kože.

Kelj

Kelj je pun vitamina K koji pojačava grušanje krvi te željeza koje nam daje zdravu boju.

Jaje

Naši nokti sastoje se od proteina pa mogu postati mekani ako ga nedovoljno unosimo u tijelo. Jaja su dobar izvor biotina – vitamina koji metabolizira aminokiseline (glavni sastojak proteina).


Orah

Orasi su puni masnih kiselina omega-3 i vitamina E. Ta dva sastojka održavat će vam sjaj kose te usporavati njeno pucanje. Dovoljno je jesti četvrtinu šalice dnevno i vidjet ćete pozitivan učinak oraha. Orasi također u sebi imaju i bakar koji će održavati vašu prirodnu boju kose bogatom.

Avokado

Sumnjamo kako vam treba još jedan razlog kako biste ga voljeli jesti, no avokado je pun raznih kiselina koje održavaju kožu mekom i ugodnom na dodir.

Dinja

Dinja u sebi ima beta-karoten za koji se smatra da regulira rast kožnih stanica na tjemenu te održava pore čistima i sprečava prhut.

Probiotici

Za zdravu kožu vam treba i zdrav želudac. Probiotici su puni dobrih bakterija. Želučani problemi mogu prouzročiti niz kožnih problema poput bubuljica i prhuta.

Ekstrakt zelenog čaja

Zeleni čaj je dobar za nas, no njegov ekstrakt ima veliku koncentraciju antioksidansa koji kožu čine otpornijom na UV zračenje, pa je još bolji za svakodnevnu upotrebu.

Kava

Jutarnja kava nas razbuđuje, no nije dobra samo za to već našoj koži pojačava i otpornost na nastajanje melanoma. Postoji istraživanje koje je povezalo pijenje kave sa značajnim smanjenjem šanse za razvitak raka kože.