FOTKE I VIDEO

Novi BMW Z4 predstavljen prije Detroita

15.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

Nešto manje od mjesec dana prije službenog predstavljanja na salonu u Detroitu, BMW nam je pokazao novu generaciju svog popularnog roadstera Z4

Novi Z4 vizualno je poprilično izmijenjen s najvećim preinakama na prednjem i stražnjem kraju te interijeru. Najveći novitet ipak je instalacija tvrdog umjesto mekog platnenog krova koji se otvara i zatvara za 20 sekundi.

Tvrdi krov primjetno je povećao masu automobila što su inženjeri nastojali kompenzirati uvođenjem tehnoloških novotarija poput Adaptivnog ovjesa M kojim se odstojanje od tla može smanjiti za 10 mm, a tu je i Drive Dynamic Control koji kontrolira odaziv upravljača i gasa.

Novi Z4 pogonit će tri motora, a BMW je uveo i novi sustav naziva – sDrive za modele sa stražnjim pogonom. Tako osnovni model, sDrive23i pogoni 204 KS snažni dvoipolitreni redni šestak, sDrive30i koristi trolitreni motor sa 258 KS, dok najsnažniju izvedbu, sDrive35i, pogoni višestruko nagrađeni biturbo punjeni trolitreni redni šesterocilindrični motor sa 306 KS.

sDrive23i do stotke stiže za 6,6 sekundi te postiže 242 km/h, sDrive30i isto čini za 5,8 sekundi, a sDrive35i za 5,2 sekunde. Oba potonja modela postižu elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h. Cijene novih modela zasad nisu definirane.