MICHELLE OBAMA

Nova modna ikona je rođena

20.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Uoči svečane inauguracije Baracka Obame modni svijet s nestrpljenjem je iščekivao što će odjenuti njihova nova miljenica i prva američka dama - Michelle Obama

Rodarte, Halston, Marchesa ili netko četvrti? Upravo tako - netko četvrti! Za svečanu inauguraciju Michelle Obama odabrala je žutu kreaciju američke dizajnerice kubanskog porijekla Isabel Toledo. Na početku spomenuti dizajneri ponudili su Michelle Obami, najnovijoj miljenici modnih urednika diljem svijeta, prijedloge i skice haljina za svečanu inauguraciju njezinog supruga i novog američkog predsjednika Baracka Obame. No Michelle je bila šutljiva. O toaleti u kojoj će pratiti supruga u Bijelu kuću nije htjela govoriti, ali s obzirom da ju je Vanity Fair prije nekoliko mjeseci proglasio predvodnicom liste najbolje odjevenih žena u 2008. godini, u istančan ukus prve američke dame nitko nije osobito sumnjao.

Barack i Michelle Obama

Modni urednici, poneseni euforičnom atmosferom Obamine pobjede u studenome 2008. godine, Michelle su odmah počeli uspoređivati s legendarnom Jackie Kennedy, pomno prateći svaku njezinu novu kreaciju i pojavljivanje u javnosti. To nimalo ne čudi, s obzirom da Amerika već desetljećima priželjkuje prvu damu Michellinih godina, koja će u Bijelu kuću unijeti stil i smisao za modu, baš kako je to svojevremeno učinila slavna Jackie.

Nakon Obamine pobjede među modnim stilistima i kreatorima vodi se pravi rat za njenu naklonost, a nudeći svoje usluge neki su išli tako daleko da su joj na kućnu adresu slali DVD-ove sa svojim snimkama.

Visoka 182 centimetra, no skladno građena i lijepih crta lica, Michelle je odmah prepoznata kao pravi izazov za ljude iz modne branše, no skromna kakva jest, ona je čvrsto odlučila da će o njenoj frizuri i dalje brinuti Michael Flowers, čovjek koji to radi od njezine osamnaeste godine.

Umjesto razvikanih dizajnera, koji su se trgali nudeći joj svoje usluge, priliku je radije davala onima manje poznatima, kao i high street modnim brendovima. Doduše, na dan Barackove trijumfalne pobjede pojavila se u crno-crvenoj toaleti s potpisom Narcisa Rodrigueza (podijelivši, istina, takvim izborom modne kritičare), no ostalim svojim kreacijama itekako je pazila da, u vrijeme globalne ekonomske krize, pokaže socijalnu osjetljivost, ne razmećući se glamuroznom i preskupom odjećom.

Njezin odabir često su bile jeftinije modne marke poput Donne Ricco J.Crew, zatim mladi dizajneri Thakoon i Jason Wu, a najdraža joj je odjeća američke dizajnerice Marie Pinto.

U kojem će smjeru Michelle stilski napredovati i hoće li u modnom smislu brljati poput većine svojih prethodnica, tek ćemo otkriti. U svakom slučaju, njezino će nam se lice, barem kako sada stvari stoje, smiješiti s naslovnice ožujskog izdanja američkog Voguea, a to je itekakav kuriozitet. U stogodišnjoj tradiciji Voguea samo dvije prve dame dobile su priliku krasiti naslovnice tog utjecajnog modnog magazina – 1998. godine Hillary Clinton, a sada Michelle Obama.

U nastavku pogledajte skice kreacija ponuđenih na odabir Michelle Obami za svečanu inauguraciju.