Zaklada SOLIDARNA

Nova humanitarna akcija Fonda za žene: Život ima cijenu!

13.03.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Zaklada SOLIDARNA danas je predstavila humanitarnu akciju „ŽIVOT IMA CIJENU“. Cilj humanitarne akcije je osigurati financijska sredstva za pomoć ženama i djeci koji su preživjeli obiteljsko ili seksualno nasilje

Zbog financijske ovisnosti, žene koje su preživjele nasilje često su primorane vratiti se nasilniku, a Fond za žene Zaklade SOLIDARNA pruža im direktnu financijsku potporu zahvaljujući kojoj uspijevaju započeti novi život bez nasilja.

Karla Pudar, voditeljica programa za razvoj filantropije Zaklade SOLIDARNA predstavila je humanitarnu akciju: „Zbog financijske ovisnosti, žene koje su preživjele nasilje često su primorane vratiti se nasilniku - podaci govore da je svaka treća žena u RH doživjela neki oblik nasilja, da na jedno prijavljeno obiteljsko nasilje dolazi 10 neprijavljenih i da je u prosjeku potrebno 6 godina i 7 povrataka nasilniku dok žena uistinu ne napusti nasilni odnos. Upravo iz osvrta na financijsku ovisnost žena o nasilniku, podatke i svjedočanstva korisnica Fonda za žene koja nam ukazuju zašto je brojnim ženama iznimno teško napustiti nasilnu okolinu, proizašla je smjernica akcije i naziv Život ima cijenu, pojasnila je Karla.

Cilj humanitarne akcije je osiguranje dodatnih sredstava za Fond za žene koji pomaže ženama i djeci koji su preživjeli obiteljsko i/ili seksualno nasilje. Kampanja će trajati 90 dana, a realizirana je u suradnji s agencijom 404 i suradnicama i suradnicima koji su donirali svoje vrijeme i vještine kako bi kampanja zaživjela.

Voditeljica HRT-a, Daniela Trbović podržala je humanitarnu akciju i sudjelovala u promo videu kampanje za koji je zaslužna produkcijska kuća „More Magnets“ i agencija 404 za kreativni koncept.

Drago mi je da sam imala priliku podržati akciju koja će pomoći brojnim ženama i djeci. Posao kojim se bavim daje mi vidljivost koja je važna za širenje vijesti o značajnim stvarima, kao što je ova akcija. Pratim i podržavam rad SOLIDARNE, još od njihove prve kampanje „Drugotna na sav glas“. Mi dijelimo iste vrijednosti, borimo se za rodnu ravnopravnost, a i sama znam koliko je važna financijska neovisnost, jer sam nakon razvoda ja mogla biti slobodna, baš zato jer sam bila financijski neovisna. Nadam se da ćemo svi zajedno pomoći na putu ka financijskoj samostalnosti brojnim korisnicama Fonda za žene“, poručila je Daniela Trbović.

U sklopu konferencije za medije, Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave SOLIDARNE i članica vijeća Fonda za žene ispričala je više o radu Fonda za žene, ali se i osvrnula na konkretne slučajeve i probleme s kojima se suočavaju korisnice Fonda za žene.

Fond za žene jedini u Hrvatskoj osigurava direktnu financijsku pomoć ženama, zahvaljujući kojoj ostvaruju ekonomsku neovisnost i mogućnost samostalnog života dalje od nasilnika. No, život košta, stanarina, sudski troškovi, hrana, režije…Fond za žene je samo tijekom 2023. godine pomogao ukupno 91 ženi i 120 djece. Od toga 70 žena su žrtve rodno uvjetovanog nasilja, a 21 žene koje su trebale podršku i pomoć u području reproduktivnog zdravlja. Najveći iznos novčane pomoći odnosi se na pomoć u podmirenju osnovnih životnih potreba (35,82%), troškove stanovanja (31,54%), zaštitu reproduktivnog zdravlja (18,55%), pravne troškove (11,00%), troškove psihoterapije (1,81%), troškove zdravlja za odrasle i djecu (0,76%) i troškove obrazovanja (0,51%). Kada govorimo o ciframa, tijekom 2023. godine Fond za žene ukupno je isplatio 77.208,97 eura ( 581.730,99 HRK) korisnicama Fonda za žene“, podijelila je Sarnavka.

Karla Pudar ispred Zaklade SOLIDARNA pozvala je sve da podrže humanitarnu akciju Fonda za žene, uz poruku da nijedna žena nije slobodna i sigurna dok sve nismo! Svaka žena i dijete zaslužuju život bez nasilja. Više informacija kako donirati možete pronaći ovdje: https://solidarna.hr/fond-za-zene/