NEZABORAVAN DOČEK 2010.

Nova godina za romantike i partijanere

17.12.2009 u 22:14

Bionic
Reading

Usprkos krizi i recesiji, mnogi će se potruditi 'izmisliti' novac za nezaboravan ulazak u 2010, nadajući se da će im upravo ti prvi trenuci obilježiti cijelu novu godinu

Za ljubitelje zabave i romantike s novogodišnjeg menija izdvojili smo nekoliko europskih gradova koji imaju status partijanerskih prijestolnica, odnosno gradova romantike.

Za partijanere su kao stvoreni Amsterdam, Berlin, Antwerpen, Madrid i Moskva.

Nekadašnja plinara postala je efektan prostor za zabave
Nezaboravan provod u amsterdamskoj tvornici plina

Nakon što je zatvorena 60-ih godina prošlog stoljeća, tvornica Westergasfabriek restaurirana je 2003. kao kulturni centar s galerijama, restoranima i 3,5 tisuća četvornih metara klupskog prostora u starom cilindričnom spremniku plina. Otkad je pretvoren u plesni prostor, lokalni techno promotor Awakenings održava u njemu cjelonoćne novogodišnje partyje. Ovogodišnji program Amsterdam United, uz ponoćni vatromet, ugostit će sve najeminentnije klupske DJ-e iz Nizozemske, a od 4 do 6 ujutro goste će zabavljati britanska zvijezda Dave Clarke. Za novogodišnji party u Westergasfabrieku treba izdvojiti 57,50 eura.

Berlin Underground

Znalci tvrde da je u Berlinu najbolje dočekati Novu godinu na Ostfunk partyju u U3 Tunel klubu, koji se nalazi na napuštenoj stanici podzemne željeznice nedaleko od Potsdamer Platza. Na tom području, oko stanice Ostbahnhof, nalazi se klaster klubova među kojima je kultni Berghain, tzv. techno meka poznata po dekadenciji i hedonizmu. Berghain je smješten u bivšoj elektrani, a za novogodišnju noć partijat će se do podneva 1. siječnja 2010. Onima koji požele promijeniti mjesto provoda, u after partyju će moći uživati u klubu Tresor gdje će ih zabavljati DJ iz Detroita Mike Huckaby

Nekad stanica podzemne željeznice, danas klub U3 Tunel, omiljeno okupljalište ljubitelja elektronske glazbe
Partijanje u Antwerpenu pa belgijske slastice

Prije nego što započnete iscrpljujuće novogodišnje partijanje, pokušajte rezervirati kasnu večeru, a zatim se ukrcajte na brod na rijeci Schelde kako biste dočekali Novu godinu u spektakularnom ugođaju vatrometa. Nakon toga se prepustite zabavi 'Dead Celebrity Ball' u klubu Magiq Spiegeltent u kvartu Hoboken. Izvrstan provod u novogodišnjoj noći priređuje i klub Petrol uz  obalu rijeke. Utrošenu energiju najbolje će vam vratiti belgijske slastice iz slastičarnice Schoenaers u ulici Belgielei 109.

Ludi provod u Madridu

Mjesto okupljanja i dočeka Nove godine je madridski trg Puerta del Sol (Sunčana vrata) na koji se, prema tradiciji, donosi španjolski pjenušac (cava) i grožđe. Dok sat otkuca ponoć, treba pojesti dvanaest zrna grožđa, a nakon toga se, naravno, otvara pjenušac. Glavni techno party Space of Sound Festival počinje 1. siječnja u deset sati. Na 12 tisuća četvornih metara Telefonica Arene posjetitelje će zabavljati 42 DJ-a, uključujući Sashu i Groove Armadu, u šest prostorija. Cijena ulaznice je 80 eura.

Nova godina u industrijskoj zoni Moskve

Moskovski klub Arma 17 privlači turiste iz cijelog svijeta

Veliki techno party organizira se u nekadašnjoj industrijskoj zoni Moskve, a kad je partijanje u pitanju, ruska prijestolnica ima najbolje zabavne karakteristike Berlina. Kompleks klubova Arma 17 smješten je u staroj plinari nedaleko od željezničke stanice Kurski. Na dočeku 2010. godine u ovom će kompleksu nastupiti svjetski poznata imena techno glazbe, kao što su Ricardo Villalobos i Rudolf, a najbolji lijek protiv novogodišnjeg mamurluka je šetnja kroz Gorki park i brzinska vožnja na vrtuljku.

Gradovi za romantike su: Pariz, Venecija, Budimpešta, Lisabon i Gent.


Novogodišnje jutro na obali Siene

Želite li u društvu voljene osobe dočekati Novu godinu u gradu svjetla i romantike, bezbroj je predivnih mjesta za to. Ipak, treba voditi računa da se u najduljoj noći izbjegne popularni Champs-Elysées na koji se sliju stotine tisuća posjetitelja. Novogodišnje jutro bilo bi najbolje započeti šetnjom uz kavu i croissant poznatom četvrti Marais na desnoj obali Siene. Kvart poznat po živosti, uvijek otvorenim kafićima, restoranima i buticima te brojnim galerijama i muzejima jedna je od elitnih četvrti Pariza.

Masovno ljubljenje u Veneciji

Trg Svetog Marka u novogodišnjoj noći bit će preplavljen zaljubljenim parovima. Novogodišnja ljubav, odnosno Capodanno di Venezia, naziv je manifestacije za zaljubljene parove koja se ove godine drugi put održava u Veneciji, a cilj joj je postati tradicija. Naime, kad je lani otkucala ponoć, fotoreporteri su snimili više od 60 tisuća zaljubljenih koji su istodobno spojili usne u poljubac. Nakon novogodišnjeg poljupca, najbolje se s partnerom ili partnericom iskrasti iz mase i skloniti u vinski bar Naranzaria, smjestiti u ložu te uz vrhunsko vino ili prošek uživati u pogledu na Canal Grande (Veliki kanal). Ujutro se ukrcajte u vaporetto i opustite u jednosatnoj vožnji oko otoka Murano.

Uživajte na Dunavu uz cigansku glazbu

Bizarni izlošci u lisabonskom baru Pavilhão Chinês

Novogodišnju noć u mađarskoj metropoli možete provesti na brodu koji plovi kroz samo srce grada. U brodskom restoranu poslužuju četiri slijeda jela koja sprema poznati mađarski šef Klöter Gregor-Grex, dok vinska karta obiluje mnoštvom tamošnjih vina i pjenušaca. Za atmosferu se brine lokalni ciganski bend, a kad otkuca ponoć, nazdravite čašom Unicuma, autohtonog mađarskog biljnog likera koji navodno ima ljekovita svojstva. Najbolji lijek protiv mamurluka su slavne budimpeštanske termalne toplice. Pokušajte izbjeći turistima pretrpane terme Gellert i uputite se u Lukacs, terme kojima je prednost to što su smještene pored najbolje gradske slastičarnice Daubner Cukraszda.

Nova godina u prijestolnici fada

Nakon večere uz zvuke fada, prolutajte šarmantnom četvrti Bairro Alto da biste ispili čašicu ginjinhe, oporog likera od višanja. Produžite zatim do susjedne četvrti Principe Real i svratite u bar Pavilhão Chinês, u kojem ćete uz šampanjac dočekati 2010. godinu. Riječ je o neobičnom baru s antiknim vitrinama u kojima se nalaze bizarne kolekcije predmeta te koji ima prostoriju za pušenje i dodatne sobe opremljene udobnim foteljama za lješkarenje. Nakon novogodišnje zabave uskočite u tramvaj broj 28 i provozajte se ulicama povijesnog Lisabona. Među znamenitostima je i velika bazilika Estrela te šarmantni Castelo de São Jorge.

Belgijski Gent mnogi smatraju najljepšim gradom u Europi
Romantika u gradu cvijeća

Gent – glavni grad belgijske pokrajine Istočna Flandrija, koji nazivaju i grad cvijeća, mnogi smatraju jednim od najljepših europskih gradova. Najromantičniji provod doživjet ćete na zatvorenoj terasi restorana Tete-à-Tete s pogledom na kanal, gdje će vam poslužiti večeru uz svjetlost svijeća. Ovaj restoran se ponosi svojim ribljim specijalitetima, a najponosniji su na krem juhu od jastoga s vrhunskim vinjakom Armagnacom. Ulazak u 2010. možete doživjeti i na otvorenom, u marini Portus Ganda koja postaje pozornica za veliki vatromet.