NAJBOLJA ZA FESTIVALE

Nizozemci hvale Hrvatsku kao top destinaciju

03.03.2014 u 17:26

Bionic
Reading

Je li Hrvatska postala najbolja europska destinacija za održavanje festivala? Ovoga su se pitanja ovih dana dotakli mnogi strani mediji među kojima su poznati nizozemski portal Festival Calendar te američki portal Beatport

Pitanje koje se nakon prošle sezone pitao jedan od prestižnih britanskih medija The Guardian, ovih dana intrigira i druge velike europske i američke medije. Nizozemski portal Festival Calendar Hrvatsku predstavlja kao zemlju garantirano dobrog provoda i lijepa vremena, opuštenih ljudi, niskih cijena, netaknute prirode, gostovanja najvećih svjetskih zvijezda te posebno – raznovrsnih festivala. Kao veliku prednost Hrvatske spominje festivale na otvorenom dok se, primjerice, na Ibizi sva zabava odvija u zatvorenim prostorima. Među negativnim stranama Ibize navodi i sličan muzički program koji se iz godine u godinu ponavlja dok Hrvatska dovodi svježa imena, mlade talentirane izvođače te raznovrsnije žanrove glazbe.

Također, jedan od vodećih američkih portala Beatport proveo je istraživanje o najčešćim odabirima i navikama ljubitelja festivala i pritom posebno izdvojio goste iz Velike Britanije i goste iz ostalih zemalja svijeta. Rezultati istraživanja pokazali su vrlo zanimljive podatke, međutim nama se najinteresantnijim pokazao onaj koji odgovara na pitanje – u kojoj se državi održavao festival koji ste posjetili? Odgovori su pokazali kako su ispitanici u obje kategorije na temelju 80 ponuđenih festivala održanih tijekom 2013. u najvećem postotku posjetili upravo Hrvatsku, naglašava klub Papaya. Hrvatske je festivale posjetilo 22 posto ispitanika iz Velike Britanije, a taj postotak u kategoriji ostatka svijeta iznosi 21 posto. U obje su se kategorije na drugo mjesto smjestili njemački festivali, treći su po redu najzanimljiviji Britancima bili nizozemski, a ostatku svijeta češki festivali.

Ovo je samo jedno od mnogobrojnih istraživanja čiji rezultati jasno govore o uspješnosti i rastućoj popularnosti festivala kao vodeće grane turizma u svijetu pri čemu prednjače festivali na popularnoj plaži Zrće (Hideout, Fresh Island, HTC Papaya Day&Night, Sonus i Dj Mag) te Ultra u Splitu, Outlook u Puli, The Garden u Tisnom i dr.