DOBRO JE ZNATI

Niste zadovoljni nijansom kose nakon nekoliko pranja? Evo kako da boja dulje traje

04.11.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Bez obzira jeste li vlasnica plave kose, brineta ili crvenokosa, neosporna je činjenica da se obojena kosa mijenja sa svakim pranjem. Kako bi vaša boja ostala lijepa i blistava što je duže moguće, trebali biste se držati nekoliko jednostavnih pravila

Ako ste i vi među onima koji se uvijek neugodno iznenade jer nova boja kosa vrlo brzo izblijedi i to vrlo kratkom roku te se pitate čemu griješite, evo odgovora.

Mnogi rade ovih nekoliko vrlo čestih pogrešaka pri njezi kose koje nije teško promijeniti.

Stručnjaci ističu tri najčešća pogrešna koraka pri njezi obojene kose:

Temperatura vode kojom perete kosu

Zvuči nevjerojatno, ali da, prilikom prvog pranja kose nakon bojanja, najvažnija je temperatura vode tijekom pranja kose. Vlasi su okružene kutikulom koja zadržava boju u kosi. Međutim, prilikom pranja kose vrućom vodom postoji opasnost da se kotikula otvori i da se vrlo brzo promijeni nijansa kose. Savjet: Najbolje je obojanu kosu oprati mlakom ili (još bolje) hladnom vodom. To će uspješno zadržati kotikulu zatvorenom - što znači i boju na kosi.

Prečesto perete kosu

Ako vam gore spomenuto pranje kose hladnom vodom ne zvuči nimalo privlačno, možete smanjiti učestalost pranja kose uz korištenje mlake vode. Što je vaša nijansa kose svjetlija, rjeđe biste trebali prati kosu kako biste mogli duže uživati u raskošnoj boji. Pa ako ste obojeni u tonovima ružičaste, narančaste ili crvene pranje kose svedite na jednom tjedno jer se ove boje vrlo brzo ispiru. Za 'krizne' situacije upotrijebite šampon za suhu kosu kako biste zakamuflirali stvarno stanje. Naime, ako je kotikula dlake jako oštećena (npr. izbjeljivanjem ili oblikovanjem uz korištenje visokih temperaturata) kosa još brže gubi boju.

Koristite pogrešne proizvode

Koji šampon i regenerator koristite kod kuće najbolje daje odgovor na to hoće li vam boja kose biti dugo blistava ili će brzo izblijedjeti. Neki proizvodi sadrže kemikalije koje imaju odličan učinak po pitanju čišćenja, ali nažalost djeluju i protiv pigmenata u vašoj kosi. Zbog toga vrijedi ulagati u posebnu njegu u proizvode za obojenu kosu. I uvijek pazite da vaša rutina njege kose ne sadrži sintetičke sastojke poput sulfata, parabena ili silikona.