ZA VRT IZ SNOVA

Niste čuli za malčiranje, a želite savršenstvo? Nakon ovoga vaš život neće biti isti

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Maksim Kostenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste ovih dana prionuli na rad u svom vrtu i maštate o savršeno uređenim gredicama s povrćem kao s reklame, možda biste trebali razmisliti i o malčiranju

Uvijek se pitate kako to da kod vas korov raste nevjerojatnom brzinom dok drugi nemaju takvih problema. Ipak, postoji rješenje za dosadni korov uz pomoću kojeg ga možete uspješno suzbiti - riječ je o malčiranju.

Ako se niste prije susretali s ovom metodom, riječ je o vrlo jednostavnoj tehnologiji kojom se tlo pokriva različitim organskim tvarima kojima je cilj održavanje optimalnih uvjeta za rast biljaka, a istovremeno se sprečava i usporava rast korova.

Malč ili, kako ga ponegdje nazivaju, nastor zapravo je sloj osušenih biljaka koje se stavljaju na površinu gredica kako bi se spriječilo sušenje površinskog sloja tla.

Malčiranje sprečava rast korova, dok neke druge metode, poput kopanja, uklanjaju korov, ali isto tako stvaraju uvjete njegovoj novoj generaciji da još brže, lakše i jače raste.

Travnjak tako postaje gušći i zeleniji, a razvoj korijenja se smanjuje, čime korov i mahovina nalaze teško mjesto za širenje.

Dobra je stvar to da će jednom postavljeni malč trajati cijelu sezonu i višestruko smanjiti potrebno vrijeme i rad za redovito okopavanje vrta. Na taj će način vrtove puno lakše održavati i stariji ljudi ili oni koji su zaposleni i nemaju previše slobodnog vremena. U malčiranom vrtu puno je lakše raditi, lakše se hoda po malčiranim gredicama nego po zemlji - možete hodati vrtom čak i kad je zemlja mokra.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Thomas Kettner @2016 Hamburg

Osim toga, prednost malčiranih vrtova je u tome što je puno lakše održati vlažnost tla, a što je važno u toplim ljetnim mjesecima jer će malčirano tlo dulje ostati vlažno, što pogoduje biljkama i ujedno smanjuje potrošnju vode za zalijevanje vrta.

Treba naglasiti da malčiranje ima i ekološki predznak jer tako recikliramo prirodne materijale, a s vremenom će se malč pretvoriti u prirodno gnojivo.

Ipak, tehnika malčiranja u vrtu ima i nekoliko mana. Prije svega, ne odgovara svim biljkama, poput npr. korjenastog povrća (osim krumpira), a kako hladi tlo u proljeće i ljeto, može usporiti klijanje i rast biljaka. Ako ste posadili biljke koje i inače privlače puževe, poput npr. zelene salate, radije izbjegavajte malčiranje.

Što koristiti za malč?

Najčešće se koriste prirodni materijali poput komposta, suhe slame ili sijena, lišća, kore drveta, šljunka, piljevine... Ako koristite travu ili piljevinu, bitno je da je dobro osušena. Tlo koje ćete malčirati dobro natopite vodom kako bi barem 10 centimetara od površine bilo mokro.

Trava koju pokosite nekom od npr. Stihlovih motornih kosilica savršena je za kompost ili malč, a u ponudi postoje i posebni nastavci namijenjeni malčiranju.

Iskusni vrtlari kažu da travu nakon košnje svakako razbacate po travnjaku i ostavite da se dobro osuši na suncu. Budući da se dijelovi trave lako slijepe i vrlo brzo počinju trunuti, važno je da se povremeno prozrači okretanjem uz pomoć vila i kad se dobro prozrači, možete je koristiti za malčiranje.

PRIPAZITE

Korisni savjeti za malčiranje

  • Uvijek kosite kad je suho
  • U fazi rasta malčirajte svakih četiri do pet dana
  • Uvijek kosite uz optimalnu brzinu (optimalan broj okretaja) s dobro naoštrenim noževima
  • Kosite stupnjevito, maksimalno trećinu visine trave sa svakim rezom, a pri visokim temperaturama puno manje
  • Prvo pokosite dugu travu uobičajenom košnjom s košarom za otkos
  • Kosite po stazama, red po red, s time da se linije košnje preklapaju 
  • Redovito mijenjajte pravac košnje za ravnomjeran i harmoničan izgled travnjaka
  • Redovito čistite kosilicu vodom i četkom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!