NE PODCJENJUJTE ZAČINE

Nijedna kuhinja ne bi smjela biti bez njih

06.04.2014 u 10:09

Bionic
Reading

Često o začinima razmišljamo samo kao o dodatku hrani zbog kojeg će jelo biti ukusnije i aromatičnije, no pri tom zaboravljamo na brojne zdravstvene blagodati koje se kriju u njima

Kadulja
Vjeruje se da ova mediteranska biljka ima brojne zdravstvene blagodati, a između ostalog poboljšava i pamćenje. Kadulja je bogata ružmarinskom kiselinom koja pomaže u ublažavanju upala u organizmu i snažni je antioksidant. Osim toga pomaže u smanjenju kolesterola i razine triglicerida, a tradicionalno je koriste žene u menopauzi za ublažavanje valunga.

Cimet
Cimet pomaže u stimulaciji probave i apetita. Smirit će želudac, poboljšati probavu, smanjiti nadutost i mučninu. Dokazano je i da pomaže kod uspostavljanja ravnoteže krvnog tlaka, zbog čega je idealan začin za dijabetičare. Cimet je također bogat antioksidantima, a ublažava i menstrualne tegobe.

Origano
Bogat je izvor antioksidansa i vitamina K, što je važno za poboljšanje sposobnosti organizma da se odupre infekcijama, a poboljšava i gustoću kostiju te sprečava začepljenje krvnih žila. Origano ima snažna protuupalna svojstva i tradicionalno se koristi za liječenje gastrointeroloških i dišnih problema, ali i kod upala urinarnog trakta i menstrualnih grčeva. No taj začin može se koristiti i za uklanjanje prhuti i kod liječenja kani, a u ljeto ga je dobro imati na prozoru zbog toga što njegov aromatični miris odbija insekte.

Cimet smiruje želudac i ublažava menstrualne tegobe
Sjemenke korijandra
Sjemenke korijandra pomažu u stimuliranju izlučivanja inzulina koji pomaže u snižavanju razine šećera u krvi, što je posebno korisno za dijabetičare. Vjeruje se da korijandar snižava i razinu lošeg kolesterola (LDL) dok u isto vrijeme povećava razinu onog dobrog (HDL). Ponaša se i kao prirodni antibiotik.

Ružmarin
Tradicionalno se koristi za poboljšanje pamćenja i koncentracije, kao i za ublažavanje stresa što ga čini idealnim začinom za studente i sve koji ulažu veće intelektualne napore tijekom dana. Ovaj sjajan začin pomaže i kod cirkulacije, pomaže kod probave, žgaravice i vjetrova. Ružmarin sadrži visoke razine antioksidansa i ima antimikrobna svojstva.

Kajenska paprika
Obično se koristi kod čišćenja organizma i detoksikacije jer stimulira cirkulaciju i poboljšava probavu tako što pojačava izlučivanje želučane kiseline. Pomaže kod ublažavanja simptoma prehlade i gripe. Vjeruje se također da pomaže i u bržem gubitku kilograma jer smanjuje apetit, a budući da je termogenski začin, ubrzava i metabolizam. Pokazalo se da kajenska paprika pomaže u normaliziranju krvnog tlaka i razine kolesterola.


Origano ima snažna protuupalna svojstva
Sjemenke anisa
Poznato je da sjemenke anisa poboljšavaju probavu i ublažavaju mučninu. Dobar je i za dojilje jer su istraživanja pokazala da potiče proizvodnju mlijeka. Anis djeluje i smirujuće, a ublažava kašalj i simptome prehlade. Djleuje i kao afrodizijak jer pomaže u jačanju libida.

Majčina dušica
Ima snažna antibakterijska i antimikrobna svojstva, a posebno pomaže kod liječenja bakterijskih respiratornih infekcija, akni i candide. Majčina dušica također pomaže kod smanjenja krvnog tlaka.

Kumin
Kumin jača imunitet budući da je bogat željezom i vitaminom C. Poboljšava probavu, a čisti jetru i pomaže kod nesanice.

Klinčići

Dobri su za smirenje želudca, a pomažu kod probave. Klinčići imaju antimikrobna svojstva i uništavaju parazite i bakterije u probavnom traktu. Pomažu u ublažavanju kašlja, a tradicionalno se koriste i kod ublažavanja zubobolje.