MUŠKARCI IMUNI

Nesretan brak pogubno djeluje na zdravlje žena

05.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Bučne svađe, lupanje vratima, neugodne tišine za žene u nesretnim brakovima najmanji su problem. Znanstvenici su došli do zaključka da nezadovoljstvo u braku izuzetno loše utječe ne žensko zdravlje uzrokujući dijabetes i srčane bolesti

Iako često oba spola zbog bračnih problema mogu patiti od depresije, kod žena se javljaju puno gori zdravstveni problemi. Muškarci, međutim, u istim situacijama nemaju tih problema.

Američki psiholozi proučili su 276 parova u dobi od 40 do 70 godina koji su u braku bili oko 20 godina. Svatko od njih ispunio je upitnik o lošim i dobrim stranama bračnog života. Među pozitivnim stranama naveli su međusobnu podršku i emocionalnu toplinu, dok su negativne uključivale svađe, neprijateljsko ponašanje i neslaganje u gotovo svim aspektima, od odgoja djece do upravljanja novcem.

Također su testirani na 'metabolički sindrom' – simptome koji, poznato je, povećavaju rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. Pokazalo se da je nesretan brak kod žena uzrokovao depresiju i velik broj metaboličkih simptoma.

Metabolički sindrom karakterizira pet simptoma: povišeni krvni talk, širenje struka, povećan šećer u krvi, visoka razina triglicerida i niske razine dobrog kolesterola.