LADY GAGA

Neobična Njujorčanka koja je opčinila svijet

18.05.2009 u 11:27

Bionic
Reading

Osebujna 23-godišnja američka glazbena senzacija ne silazi s vrhova svjetskih top ljestvica već mjesecima zahvaljujući zaraznim hitovima 'Poker Face' i 'Just Dance'. Osim toga, otkačena pjevačica izaziva pozornost gdje god da se pojavi svojim neobičnim modnim stilom, kontroverznim izjavama i drsko tvrdi kako je rođena da postane zvijezda. Upoznajte Lady GaGu!

Bez obzira sviđa li nam se ili ne njezina glazba i sulude kreacije u kojima podjednko oduševljava i sablažnjava, Lady GaGu ne možemo ignorirati jer o njoj ne prestaje brujati cijeli glazbeni svijet. Tko je ta ekscentrična sitna cura ogromnog samopouzdanja (visoka je 155 cm) koja sama osmišljava svoj neobični modni stil?

Stefani Joanne Angelina Germanotta
rođena je 1986. godine u, kako kaže, finoj njujorškoj obitelji talijanskog podrijetla. Završila je privatnu školu Catholic school Convent of the Sacred Heart, a oduvijek je obožavala glazbu.

Da je riječ o nesumnjivo velikom glazbenom talentu, govori i činjenica da je sama je naučila svirati klavir u dobi od četiri godine.

Lady GaGa - 'Poker Face' (Acoustic - live)

Sa samo 13 godina skladala je svoju prvu pjesmu, a sa 14 je već nastupala u klubovima na noćima otvorenog mikrofona. Kada je navršila 17 godina bila je jedna od dvadesetero djece koja su bila prijevremeno primljena u Tisch School of the Arts u New Yorku, a sa 20 je već pisala pjesme za poznate izvođače poput Pussycat Dolls.

'Moji roditelji su bili jako razočarani jer sam bježala od kuće da bih nastupala u rock klubovima. Zato su me i poslali u tu privatnu školu kako bih se uozbiljila i postala uspješna poslovna žena. Iako sam imala dobre ocjene, stalno su me opominjali zbog moje oskudne odjeće', kaže Lady GaGa, u čiju su školu išle i sestre Hilton.

Lady GaGu otkrio je producent Akon koji je poznat po suradnji s Britney Spears, Fergie, Pussycat Dolls i Gwen Stefani. Kada je primijetio njezin pjevački talent ponudio joj je suradnju sa svojom producentskom kućom Kon Liv Distribution. Tako je 2008. godine došlo do objavljivanja njezinog prvog albuma 'The Fame' koji je neočekivano postigao ogroman uspjeh.

Kao klinka bila je oduševljena Michaelom Jacksonom i Cyndi Lauper.

'Otkad znam za sebe htjela sam biti zabavljačica! Oduvijek volim rock, pop i kazalište. Kada sam prvi put otkrila grupu Queen i Davida Bowieja, shvatila sam kako ustvari mogu raditi sve troje', otkriva Lady GaGa. Inspiraciju za svoje umjetničko ime pronašla je upravo u pjesmi grupe Queen - 'Radio Ga Ga'.

Lady GaGa je za album 'The Fame' sama napisala sve tekstove, skladala i odsvirala većinu glazbenih dionica. Njezine pjesme su neobičan miks dancea, electro popa, rocka i disko glazbe. 'Pop kultura je umjetnost i niste kul ako je mrzite. Ja sam je prihvatila i ona se provlači kroz cijeli moj album', kaže ova odvažna glazbenica.

Osim glazbe, druga njezina velika ljubav je moda. 'Kad skladam neku pjesmu, u glavi odmah imam i odgovarajući kostim u kojem ću je otpjevati. To je po meni neodvojivo. Ja sam Lady GaGa 24 sata dnevno i uvijek ovako izgledam. To sam ja, ne glumim da sam nešto drugo. Sve je pitanje vašeg stava. Ako sam misliš da si faca, onda to i jesi', smatra.

Lateks, koža, trikoi i kosa spletena u mašnu samo su neki od njezinih zaštitnih znakova. Voli i umjetničke modele poput raznih instalacija na odjeći, origamija i haljina u obliku skulptura. GaGa je oko sebe okupila i tim dizajnera pod imenom Haus of GaGa koji dizajnira njezine kreacije za nastupe.

Teško je odlučiti je li Lady GaGa nova modna ikona ili je ipak malo pretjerala. Njezin stil nemoguće je kopirati, a njezine kombinacije apsolutno su nenosive. Ipak, zato što je drugačija od svih i nosi stvari kojih se drugi ne bi ni sjetili, stvara nešto potpuno novo.