OPREZ!

Neki oblici raka povezani su s oralnim seksom

04.02.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Čini se da rak grla i vrata ne uzrokuju samo cigarete i alkohol, već i oralni seks. Naime, američki znanstvenici okrivili su oralni seks za specifični rak grla i vrata koji može nastati zbog infekcije HPV-om ili humanim papiloma virusom, koja obično pogađa genitalno područje

'Do porasta ove vrste raka došlo je i zato što se HPV prenosi kod ove seksualne aktivnosti', rekao je Greg Hartig otoralingolog i kirurg glave i vrata iz Madisona.

Doktor William Lydiatt iz Medicinskog centra u Nebraski pak kaže kako se neki oblici raka poput raka grla i jezika smanjuju, jer sve više ljudi odbacuje cigarete i alkohol. Drugi pak oblici zloćudnog tumora povezani su s infekcijom HPV-a. Naime, 60 do 70 posto onih koji imaju rak grla imaju i HPV.

Istraživanja su pokazala i kako se od 1973. bilježi stalan godišnji porast oboljelih od raka grla, te upozoravaju kako je rašireni oralni seks međi mladima jedan od glavnih faktora koji tome pridonosi. Naime, mlađe generacije koje su 60-ih i 70-tih otpustile kočnice i počele slobodnije uživati u seksu vjerojatnije više prakticiraju oralni seks za razliku od svojih roditelja i djedova i baka.

Ipak važno je napomenuti i kako u 90 posto slučajeva infekcija HPV-a prirodno nestane u roku dvije godine. No u nekim slučajevima određeni tip HPV-a može uzrokovati rak cerviksa ili manje učestali oblik raka grla.

Znanstvenici su također naglasili da je rak uzrokovan HPV infekcijom i lakše izlječiv nego onaj uzrokovan pušenjem cigareta i konzumiranjem alkohola, pa čak i ako su otkriveni u kasnijem stadiju. Čak 85 posto nepušača koji imaju tumor i pozitivni su na HPV preživjet će. Taj broj pada na 45 do 50 posto kod onih koji puše i imaju rak, a nemaju HPV infekciju.