GOTOV U TREN OKA

Nedostaje vam ideja za ručak? Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusan mesni složenac

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 10.01.2022 15:59
  • Objavljeno 10.01.2022 u 14:31
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Nedostaje li vam ideja za ukusne objede, voditeljica Karmela Vukov Colić donosi jednostavan recept za pastirsku pitu koji se isplati isprobati. Ovaj poznati specijalitet tradicionalno se priprema od mljevene janjetine, a nećete pogriješiti odlučite li janjetinu zamijeniti piletinom ili puretinom

Sastojci:

  • mljevena puretina, piletina ili junetina
  • 700 grama krumpira
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šalica temeljca
  • 1-2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 šalica graška (smrznutog ili iz konzerve)
  • 1 kocka maslaca
  • 1 kiselo vrhnje

Priprema:

700 g krumpira ogulite, narežite na komade i kuhajte u slanoj vodi za pire. Istovremeno na malo ulja propirjajte 1 veći usitnjeni luk, 1 naribanu mrkvu i 1 sitno nasjeckan poriluk. Dodajte i 2 nasjeckana češnja češnjaka. Kad povrće uvene, ubacite 500 g mljevenog mesa i miješajte dok ne promijeni boju.

Tad ulijte 1 šalicu temeljca u kojoj ste razmutili 1-2 žl koncentrata rajčice (ili 1 šalicu kuhane rajčice) i pirjajte 10 min. Dodajte i 1 šalicu graška (smrznutog ili iz konzerve). Začinite po ukusu. Kuhajte još nekoliko minuta. Ako treba, podlijte s još malo temeljca.

Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mu kockicu maslaca, sol i 1 kiselo vrhnje i napravite pire. Vatrostalnu posudu premažite maslacom i po njoj rasporedite meso. Prekrijte ga pripremljenim pireom. Po vrhu rasporedite listiće maslaca. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20-ak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!