TKO IM MOŽE ODOLJETI?

Ne samo da su ludo zgodne, već i strašno bogate

20.08.2014 u 07:00

  • +18

Najbolje plaćene ljepotice

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Ovogodišnja Forbesova lista najbolje plaćenih manekenki na svijetu uključuje 21 ljepoticu koje su u proteklih godinu dana zajedno zaradile 142 milijuna dolara, a među njima se našlo i pet novih djevojaka koje se nisu pronašle na prošlogodišnjem popisu modela s najvećom zaradom

Na listi najbolje plaćenih manekenki još od 2002. nema iznenađenja što se prvog mjesta tiče. Uvjerljivo iz godine u godinu titulu najbolje plaćene ljepotice odnosi 34-godišnja brazilska ljepotica Gisele Bundchen. U zadnjih je godinu dana zaradila nevjerojatnih 47 milijuna dolara ili 39 milijuna dolara više od drugoplasirane Doutzen Kroes. Gisele je, osim toga, zaradila 16 milijuna dolara više od svog supruga, zvijezde američkog nogometa Toma Bradyja, čija godišnja zarada iznosi 31,3 milijuna dolara. Osim unosnih ugovora s modnim brendovima H&M-om, Chanelom i Carolinom Herrerom, kraljica modnog svijeta prima popriličnu svotu od prodaje obuće koju dizajnira za brend Grendene. Pored toga, Gisele je zaštitno lice za Pantene i Oral-B u rodnom Brazilu te ima i svoju liniju donjeg rublja Gisele Bundchen Intimates, a zbog čega joj je zarada u odnosu na godinu prije skočila za pet milijuna dolara.


Drugoplasirana Doutzen Kroes, zahvaljujući dugogodišnjim ugovorima s kompanijama L’Oreal i Victoria’s Secret i kampanjama za H&M te modne kuće Emilio Pucci i Miu Miu, ukupno je zaradila osam milijuna dolara.

Na trećem je mjestu još jedna brazilska ljepotica, Adriana Lima, Victorijina anđelica s najduljim stažem, a prvi put pozirala je za spomenuti brend 2000. Osim čeka koji prima od Victoria's Secreta, Lima je podebljala zaradu zahvaljujući ugovorima s Maybellineom i Desigualom.

Kate Moss se na listi celebova s najvećim zaradom nalazi još od 1999, a ove godine slavna Britanka koja nikad ne izlazi iz mode zaradila je sedam milijuna dolara  zahvaljujući velikom ugovoru s Rimmelom i kampanjama za St. Tropez i Kerastase.

Plavokosa seks bomba iz SAD-a, Kate Upton, kojoj su se nakon što se pojavila na naslovnici Sports Illustrateda otvorila i vrata Hollywooda, prvi put se našla na listi manekenki s najvećom zaradom, a njezin se prošlogodišnji prihod procjenjuje na sedam milijuna dolara zahvaljujući unosnim ugovorima s kozmetičkim brendom Bobbi Brown i modnim brendom Express. Zanimljivo je da je Kate jedna od pet manekenki na ovom popisu koje ne reklamiraju najpoznatiju marku donjeg rublja Victoria’s Secret.

U zadnjih godinu dana dugonoga Karlie Kloss utržila je četiri milijuna dolara, a 22-godišnja ljepotica trenutačno je jedno od najtraženijih lica u svijetu mode.

Najbolje prijateljice iz Velike Britanije, Cara Delevingne i Jourdan Dunn, također su se prvi put našle na listi najbolje plaćenih modela s procijenjenom zaradom od četiri, odnosno 3,5 milijuna dolara.

Poljska ljepotica Anja Rubik također je novo europsko pojačanje na Forbesovoj listi, a zahvaljujući ugovorima za reklamiranje parfema Yves Saint Laurent’s Paris je t’aime scent, Salvatore Ferragamo i Elie Saab’s eau de toilette te kampanjama za modne brendove Hugo Boss i 7 For All Mankind, u proteklih godinu dana zaradila je 3,5 milijuna dolara.

No ljepotice na ovoj listi samo su izuzetak od prosjeka jer, po zadnjim izvješćima, prosječna zarada modela u New Yorku iznosi 43.750 dolara, a sociologinja Ashley Mears u svojoj knjizi 'Pricing Beauty: The Making of a Fashion Model' kaže da modelima jako rijetko plaćaju poziranje za editorijale i nastupe na modnim revijama, pogotovo na onima razvikanih imena poput Chanela ili Fendija. No na taj način ipak dobivaju na prestižu, što im svakako pomaže da zarade na budućim kampanjama. Usprkos tome, svijet mode neprestano privlači nove djevojke koje sanjaju o slavi i novcu.