U VRSARU

Ne propustite 5. Casanovafest

19.06.2013 u 14:00

Bionic
Reading

U utorak je u vrtu hotela Vista u Vrsaru održana konferencija za novinare 5. Casanovafesta koji će se od 27. do 29. lipnja održati u ovom šarmantnom istarskom gradiću

Anamaria Kvasnica, koordinatorica festivala, predstavila je direktoricu TZ-a Vrsara Nataliju Vugrinec i direktoricu festivala Mariam Abdelghani.

Natalija Vugrinec podsjetila je da je Giovani Giaccomo Casanova u Vrsaru boravio dva puta, 1743. i 1744. godine te o tome opširno pisao u svojim memoarima. Polazeći od te činjenice, prije pet godina pokrenut je Casanovafest koji slavi povijesnu povezanost Casanove i inspirativnog Vrsara.

Vugrinec je predstavila i ovogodišnji prošireni gastro program Casanovafesta. Prvi put otkako se održava ova manifestacija deset vrsarskih restorana nudit će jedinstveni Casanovin jelovnik tijekom sva tri festivalska dana. Gosti će birati između bogatog ribljeg i raskošnog mesnog menija po promotivnoj cijeni od 150 kuna. Ove nas godine očekuje i proširena ponuda gastro afrodizijaka na rivi, gdje će se nuditi ušećereni bademi, med, maslinovo ulje i lavanda, a ugostitelji triju vrsarskih restorana pripremat će školjke i ribu. Porcije će se nuditi po cijeni od 30 kuna, svaki dan već od 18 sati

Direktorica festivala Mariam Abdelghani predstavila je ovogodišnji program koji počinje 27. lipnja otvaranjem čak triju izložbi. Naime, koordinator galerijskog programa Ivan Balić Cobra dovodi u Vrsar izložbu fotografija Stanka Abadžića 'Miris žene', skulptura Miroslava Župančića te erotično zaigranih grafika Franza von Bayrosa s početka 20. stoljeća.

Ivica Prtenjača, koordinator književnog programa, i ove je godine odabrao zanimljive sugovornike. Svake večeri od 20 sati na vidikovcu Casanova diskutirat će se o ljubavi i erotici kao neiscrpnim temama književnika. Nenad Stipanić autor je mlađe generacije čija biografija nije ništa manje napeta od njegovih romana. Zoran Ferić, autor višestruko nagrađivanih romana, govorit će o erotici, ljubavi, odrastanju i prolaznosti.

Posebna gošća ovogodišnjeg festivala bit će osebujna Mani Gotovac, od koje bismo svi trebali naučiti kako voljeti. Drugi dan, nakon razgovora s Mani, prikazat će se i njezina predstava 'Pričaj mi o Gorkome' u kojoj će mladu Mani i njezinu najveću ljubav Gorkoga glumiti Hana Hegedušić i Robert Plemić, a zrelu Mani Judita Franković. I ove će godine giostranti iz Poreča pokazati kako se odijevalo, plesalo i zabavljalo u doba Casanove, u tom raskošnom vremenu baroka.

Filmski je program ove godine posvećen turskim erotskim filmovima koji su izvan Turske dosad prikazani samo na festivalima u Nizozemskoj i SAD-u te se Casanovafest pridružuje tom probranom društvu. Gost festivala i ove će godine biti poznati pisac i sociolog Bruno Šimleša. U opuštenoj atmosferi vrta hotela Vista Bruno će govoriti o prirodi ljubavi, zabludama o ljubavi i razvijanju zdravog ljubavnog odnosa.

Završni događaj festivala bit će Nola piano – 20 godina ljubavi, koncert grupe Nola posvećen dvadesetoj godišnjici njihova rada, ali i ljubavi koju promiču u svojim pjesmama. 

Direktorica festivala posebno se zahvalila studiju Sonda koji je i ove godine oduševio vizualnim rješenjem festivala. Također, zahvalila se sponzorima na podršci tijekom ovih pet godina. Konferenciju za novinare završila je riječima: 'Nudimo vam priliku da unesete duh Casanove u svoj život te ljubite i volite i, jednostavno, budete – kazanovični!'