PRIRODNO I POVOLJNO

Ne podcjenjujte moć limuna - čisti, dezinficira i otklanja mirise

05.11.2016 u 07:37

Bionic
Reading

Limun je jedan od najpovoljnijih, ali i prirodnih sredstava za čišćenje, a njegova moć je toliko velika da njime možete u red dovesti kupaonicu, kućanske aparate kao što je mikrovalna pećnica i neutralizirati neugodne mirise koji su ponekad neizbježni

Kiselina u limunu jača je nego primjerice u narančama ili nekim drugim agrumima i upravo se zato pokazalo da je odličan saveznik kod otklanjanja mrlja i čišćenja doma.

Sok od limuna uklanja najrazličitije mrlje

Ako ste po omiljenoj majici ili tapeciranom namještaju prolili vino, probajte ga ukloniti limunom. No budite oprezni jer je to zapravo jaka kiselina i mogla bi izblijedjeti ostatak tkanine pa je dobro razrijediti sok s malo vode i dodati sode bikarbone dok ne složite pastu. Limunovim sokom također možete ukloniti mrlje od prolivene kave, ruža, znoja ili boje, a poznato je da odlično čisti daske za rezanje. Možete ih blago posoliti pa dobro istrljati polovicom limuna jer će tako ući u sitne zareze od korištenja i ubiti sve bakterije.

Neutralizira bakterije

Limunov sok djeluje antibakterijski i neutralizira bakterije koje primjerice uzrokuju salmonelu ili E. coli. No neće ih uništiti. Ipak, pomoći će vam da maknete plijesan i gljivice koji se često u stanu stvaraju na vlažnim mjestima kao što je rub između kade i pločica.

Uništava neugodne mirise

Jedan od jednostavnijih načina na koji možete iskoristiti limun da biste spriječili smrad iz kante za smeće jest da samo ubacite nekoliko narezanih kriški. To će zadržati neugodan miris dok smeće ne izbacite iz kuće.

Može biti od pomoći nakon što ste kuhali pa stan ima taj mrski miris povrća, ribe ili prženog luka. Prokuhajte nekoliko kriški u vodi i pustite da taj miris zamijeni onaj od kuhanja ručka. A kada smo kod kuhanja ručka, miris češnjaka s prstiju također možete ukloniti ako malo limuna utrljate na ta mjesta pa zatim isperete mlakom vodom.

Mikrovalna pećnica

Umjesto kupovnih sredstava za čišćenje, koja nikako nije dobro koristiti u mikrovalnoj pećnici, limunom možete očistiti sve mrlje i bakterije od podgrijavanja hrane. Nakratko zagrijte malo vode s nekoliko kriški limuna kako bi se unutrašnjost navlažila, a sve mrlje otpustile. Zatim nekoliko puta prebrišite vlažnom pamučnom krpom i odstranite prljavštinu.

Bijelo rublje

Dovoljno je iscijediti limunov sok u količini pola šalice i dodati deterdžentu prije pranja. Kiselina će pomoći da se mrlje i tragovi s bijelog rublja lakše saperu i odjeća dobije bjelinu.

Čišćenje dovoda

Odvodi u stanu, posebno onaj u sudoperu s vremenom ima ustajao miris zbog ostataka hrane i prljavštine. Lako ga možete očistiti limunovim sokom. Iscijedite dva do tri limuna, naribajte koricu i sve zajedno prelijte s vrelom vodom (do pola litre). Ulijte u odvod, ostavite oko 15 minuta i zatim pustite tekuću vodu da sve sapere do kraja.