MP4-12C

Nasljednik McLarena F1 debitira sredinom tjedna

07.09.2009 u 13:56

Bionic
Reading

Sredinom tjedna McLaren bi trebao predstaviti jedan od najiščekivanijih automobila godine, ako ne i desetljeća - nasljednika legendarnog superautomobila McLarena F1, model MP4-12C

Ako je sve ono što se u proteklih nekoliko godina moglo pročitati o ovom automobilu točno, tada će doista biti riječ o tehnološki najnaprednijem superautomobilu koji je ugledao svjetlost dana.

Automobil bi se u prodaji trebao naći 2011, a odlikovat će ga karbonska monocoque arhitektura, kao i revolucionarna tehnologija prvi put viđena 1997. na McLarenovom bolidu F1 – tzv. 'upravljanje kočenjem'. Riječ je o tehnologiji koja vozaču omogućava kočenje pojedinim stražnjim kotačem u zavoju čime se umanjuje rotacija kotača u prazno kao i efekt podupravljanja.

Automobil bi trebao pokretati šest-litreni motor V8 sa 600 do 700 KS, a snaga bi se na stražnje kotače trebala prenositi putem sedmerobrzinskog poluautomatskog mjenjača. Prema prvim naznakama, cijena nasljednika McLarena F1 trebala bi iznositi 150.000 funti odnosno približno 1,3 milijuna kuna.