GUŠENJE, VRIJEĐANJE

Nasilje u vezi sve češće među tinejdžerima

10.12.2010 u 08:39

Bionic
Reading

Nasilje u ljubavnim vezama tinejdžera i adolescenata iznenađujuće je često. Obično su nasilnici u vezama agresivni i prema prijateljima i članovima obitelji

'Većina tinejdžera koji su bili nasilni u ljubavnim vezama bili su nasilni općenito u životu. Oni ne ulaze u vezu s nakanom da budu nasilni prema svom partneru, već im je to normalno ponašanje', rekla je Emily F. Rothman sa Sveučilišta Boston, na kojem se istraživalo nasilje u ljubavnim vezama mladih.

U istraživanju je sudjelovalo 1.393 tinejdžera koji su odgovarali na pitanja o tome jesu li i koliko bili nasilni prema drugima u posljednjih mjesec dana.

Čak 19 posto tinejdžera priznalo je da je bilo fizički nasilno prema svom ljubavnom partneru. Među najčešćim oblicima nasilnog ponašanja su guranje, pljuskanje, udaranje i davljenje.

Nadalje, 43 posto tinejdžera reklo je da je psihički zlostavljalo svog partnera. Najčešće psihičko nasilje uključuje nazivanje partnera debelim, ružnim, glupim ili kakvom drugom pogrdnom riječju.

Pokazalo se da su tinejdžeri koji imaju braću i sestre češće nasilni prema drugima. Fizičko nasilje češće trpe djevojke, a psihičko nasilje jednako često i muški i ženski spol.

Liječnici upozoravaju da je nasilje u ljubavnoj vezi jedan od glavnih problema odnosa mladih.