TJEDAN DIZAJNA U NEW YORKU

Naši dizajneri interijera prvi put na američkoj sceni

15.04.2015 u 11:46

Hrvatski dizajneri interijera na Tjednu dizajna u New Yorku

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Ikon Arts Foundation, zaklada za promicanje hrvatske suvremene umjetnosti na američkoj sceni predstavit će hrvatske dizajnere interijera na Tjednu dizajna u New Yorku koji će se održati od 15. do 18. svibnja 2015. pod nazivom WantedDesign, a svoje radove predstavit će hrvatski dizajneri interijera Grupa, Numen / For Use, Novak - Mikulić & Ružić, Roman Vlahović, Svjetlana Despot, Sanja Rotter i Ljiljana Kolundžić

Navedeni dizajneri predstavit će proizvode za svakodnevnu upotrebu, kućanske potrepštine i namještaj predstavljajući eksperimentiranje s proizvodnjom i raznolikost suvremenog dizajna u Hrvatskoj.

'Bilo da se radi o nuždi ili iz potrebe za praktičnošću, produkt dizajn u prošlom je desetljeću u Hrvatskoj doživio procvat koji je doveo do novog vala kreativnosti u dizajnu interijera i samoj produkciji. O uspjehu hrvatske scene produkt dizajna govore brojna priznanja koja su dodijeljena dizajnerima poput Grupe i Numen / For Use.

Ikon Arts Foundation po prvi puta će predstaviti izabrana djela pojedinih kreativaca na WantedDesignu 2015. i time prvi put uopće predstaviti hrvatski produkt dizajn u SAD-u', izjavila je direktorica i suosnivačica Ikon Arts Foundationa Linda Mateljan.

'Odabrani dizajneri pokazati će svoju naklonost za lokalne materijale, tradicionalne tehnike izrade, ali zadržavajući taj puritanski oblik i čistoću izrade. Njihova je uporaba tehnologije minimalna, a fokusirani su uglavnom na lokalno obrtništvo i proizvodnju eksperimentirajući sa svojim proizvodima. Njihovi su radovi zaista suvremen izraz hrvatske baštine i tradicije', izjavila je kustosica Mirna Morphis.

Roman Vlahović – stol Lacescape
Roman Vlahović osmislio je prvi digitalno projektirani i proizvedeni stol u Hrvatskoj, koji slavi bogatstvo i različitost čipke, a sama forma stola je čelični origami. Stol Lacescape spoj je tradicije i tehnologije; korišteni su uzorci hrvatske čipke koju je digitalno obradio i izradio u bijelom čeliku. Svaki stol izrađen je u jednostavnom i minimalističkom obliku, da nalikuje origamiju - poput stolnjaka od čipke. S obzirom na različite uzorke čipke, svaki stol zapravo je jedinstven i unikatan s obzirom na oblik i dizajn. Svaki budući stol razvijat će se i u suradnji s naručiteljem, tako da bude u potpunosti individualan i neponovljiv.

Svjetlana Despot - tabure Koverta
S naglaskom na eco-friendly materijale, serijalom taburea pod nazivom Koverta, Svjetlana Despot pokazala je maksimalnu razigranost i inovativnost. Izrađene su u cijelosti od filca, bez ijednog šava iako se radi o proizvodu od tekstila. Fleksibilnost i mekoća filca iskorištene su u transformaciji 2D forme u voluminozne 3D objekte, uvlačenjem i provlačenjem ključića od filca ili preklapanjem.