UKUSNO I JEDNOSTAVNO

Napravite carbonaru po tradicionalnom receptu

09.01.2013 u 08:50

Bionic
Reading

Jednostavno, brzo i jako ukusno – to je, ukratko, opis popularne carbonare. Evo kako pripremiti ovo staro tradicionalno talijansko jelo kojem rijetko tko može odoljeti

Postoje mnoge tvrdnje otkuda točno potječe recept za carbonaru, ali najtočnija bi bila ona da su iz talijanske regije Lazio i Rima, kaže Carole Lalli za Departure

Uz osnovne sastojke poput špageta, jaja i sira, u nekim se receptima koristi panceta, a u nekim slanina. Lalli je s čitateljima podijelila svoj recept za carbonaru s pancetom. Dodaje da ponekad umjesto špageta koristi penne jer upiju više umaka te su kremastije. U svojem istraživanju zaključila je i da će u ovom jelu najbolje odgovarati talijanski sir od ovčjeg mlijeka pecorino. On je nešto skuplji, pa se može zamijeniti povoljnijom verzijom po vlastitoj želji.

Špagete zamijenite tjesteninom penne
Sastojci:

Oko 100 g pancete
2 velike žlice maslinovog ulja
4 velika jaja
1 žutanjak
Oko dvije velike žlice naribanog sira i još malo za serviranje (pecorino ili neki drugi po želji)
Svježe mljeveni crni papar
Sol
1 pakiranje špageta

Priprema:

Stavite lonac s vodom da zavre kako biste mogli skuhati tjesteninu i dodajte soli. Pancetu narežite na male tanke kockice i pržite na maslinovom ulju dok ne promijeni boju. Panceta treba ostati mekana, ne prepržena. Ako vam se čini da je nakon prženja sve zajedno previše masnoće, ocijedite višak.

U jednoj zdjelici istucite jaja s dodatnim žumanjkom te ubacite naribani sir i papar. Špageti bi, prema pravilima, trebali biti kuhani al dente. Kada budu gotovi, ocijedite ih te dodajte umućena jaja sa sirom i pancetu. Sve dobro promiješajte, stavite na vrh još malo sira i servirajte.