JEDAN OKVIR ZA SVE POTREBE

Naočale više nisu samo sredstvo za korekciju vida, a uz ove svestrane leće nećete ih skidati s očiju

Bionic
Reading

Prosječan čovjek više od 80 posto informacija prima putem vida, što ga čini jednim od naših najvažnijih osjetila. Ne treba stoga previše isticati koliko je važna briga za oči, a naočale koje mnogi doživljavaju samo kao pomagalo za korekciju vida mogu prevenirati i ozbiljna oštećenja

Ovisno o prilikama i potrebama, naočalne leće mogu biti sa ili bez dioptrije, sunčane ili prozirne. Suvremeno okruženje međutim nosi još jednu veliku opasnost.

Dio spektra plave svjetlosti, kako se vjeruje, štetan je za stanice mrežnice i nazivamo ga štetnim plavo-ljubičastim svjetlom. Iako mu je najveći izvor sunce, nalazimo ga i u zatvorenim prostorima, a izvori su mu fluorescentne žarulje, televizori s plazma ekranima i digitalni uređaji s LED ekranima poput pametnih telefona ili tableta.

Plavo sunčevo svjetlo je prirodno i zdravo po danu jer organizam drži u budnom stanju. Međutim, snažno plavo svjetlo navečer u mozgu ometa stvaranje melatonina, hormona koji omogućuje regulaciju ciklusa spavanja. Plavo svjetlo karakteristično za pametne telefone, tablete i televizore narušava ovaj ritam, remeti kvalitetan san i uzrokuje cijelu listu štetnih nuspojava od pretilosti preko genetskih promjena do gubitka pamćenja.

Novija istraživanja ukazuju na moguću povezanost izloženosti štetnom plavom svjetlu i dugoročnih problema kao što je Makularna degeneracija povezana s godinama (ARMD).

Osobe koje zbog smanjenog vidnog polja moraju nositi naočale upoznate su sa fotoosjetljivim lećama koje se prilagođavaju svjetlosnim uvjetima, a ove leće koje tamnjenjem ili povećanjem prozirnosti reagiraju na promjene intenziteta svjetlosti dostupne su i s UV filterima kao sunčane naočale.

O praktičnosti dioptrijskih leća koje po potrebi postaju i sunčane naočale ne treba trošiti puno riječi, a proizvođač naočalnih leća Essilor otišao je korak dalje. Njihove Transitions fotoosjetljive naočalne leće, osmišljene za život u pokretu, prilagođene su zahtjevima suvremenog okruženja koje obiluje izvorima štetnog plavo-ljubičastog svjetla.

Kako funkcioniraju Transitions naočalne leće?

Radi jedinstvene tehnologije i svojstva materijala, Transitions naočalne leće se brzo prilagođavaju i aktiviraju pod utjecajem temperaturnih i svjetlosnih uvjeta. Savršeno su prozirne u zatvorenom prostoru i kod slabije svjetlosti, s propusnošću svjetla do 95 posto, dok na otvorenom prostoru i za sunčanog dana mogu dosegnuti stupanj zatamnjenja i do 80 posto.

No osim što nude optimalan balans između jasnoće vida i količine zatamnjenja, čime osiguravaju udobnost pogleda u svim svjetlosnim uvjetima, Transitions naočale blokiraju UV zrake i štite oko od štetnog ljubičasto-plavog svjetla, i to blokirajući najmanje 20 posto u zatvorenom prostoru, te preko 85 posto na otvorenom.

Transitions naočalne leće su dostupne u svim dioptrijama, kao jednojakosne ili progresivne Varilux, pa si sa samo jednim okvirom naočala možete osigurati korekciju vida, udobnost oku u svim svjetlosnim uvjetima i zaštititi ga od UV zraka i štetnog plavog svjetla.

Osim u klasičnim smeđim, sivim i grafitno-zelenim tonovima, Transitions naočalne leće možete birati i u modernijim safir, amber, ametist ili emerald bojama pa ih nije teško uklopiti u svoj osobni stil.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal