DIJETA NA TANJURU

Namirnice uz koje ćete brže skinuti kilograme

13.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Ljeto već kuca na vrata i ako ste planirali dotjerati liniju do optimuma prije plaže, možda je kasno. No to ne znači da se ne trebate zdravije hraniti te uz plivanje i šetnje skinuti koju kilicu bez puno muke

O tome da je hrana poput fast fooda, grickalica ili slatkiša mrski neprijatelj vitke linije i zdravlja, već sigurno znate sve. No pojedine namirnice nam ne osiguravaju samo zdravlje već pomažu da održimo vitku liniju. Zbog nutritivnih vrijednosti, ove će vam namirnice pomoći da jedete manje, budete dulje siti i ujedno skinete koju mrsku kilu viška.

Losos

Osim što je bogata proteinima, morska je hrana odličan izvor zdravih masnoća. Vrste riba poput tune, skuše, lososa i srdela izvor su masnih kiselina omega-3. Također, mnoge su studije pokazale kako su ispitanici koji su jeli losos barem tri puta tjedno više mršavjeli od onih koji ga nisu jeli uopće.

Krastavci

Svježi krastavci idealna su ljetna namirnica jer će vas ugodno rashladiti, a budući da su uglavnom sačinjeni od vode, pomoći će kod zauzdavanja gladi bez viška kalorija. U 100 grama ima tek 12 kalorija pa je idealna grickalica odnosno međuobrok.

Jagode

Sezona im je na izmaku i štandovi su već prepuni voća poput slatkih trešnjica. No jedna od mnogobrojnih studija na temu prehrane i mršavljenja pokazala je da su ispitanici unijeli oko 134 kalorije manje kada su birali jagode umjesto drugog voća.

Lješnjaci

Orašasti plodovi odavno su zaslužili svoje mjesto na listi najzdravijih namirnica takozvane superhrane budući da povoljno djeluju na zdravlje srca i održavaju razinu dobrog kolesterola. Lješnjaci su primjerice puni mononezasićenih masti koje pomažu kod nadutog trbuha, a također obiluju vlakanima, folnom kiselinom i kalijem.

Jaja

Uzrečica 'svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje' ima svako opravdanje. Nutricionisti i liječnici otkrivaju da će vam jaje ne samo dati potrebnu energiju, nego i pomoći da smršavite. Znanstvenici iz Pennington Biomedical Research Centrea u Louisiani tvrde da su osobe koje su jele jaja sat vremena nakon doručka imale u krvi manju razinu grelina, hormona koji stimulira apetit.

Uz ove namirnice kombinirajte i zdravu hranu poput špinata, grčkog jogurta, balsamica, začina, senfa i proizvode od cjelovitih žitarica. Možete pripremiti raznovrsna jela, a zdravo se hraniti.