A SVI IH VOLIMO

Namirnice koje brišu godine s lica i čuvaju kožu

30.06.2016 u 08:20

Bionic
Reading

Ako se želite pomladiti ili sačuvati kvalitetu kože na licu, iskoristite čudesne prirodne moći voća i povrća. Neke su kreme možda dobre za kožu, no zašto ne biste jednostavno jeli ono što će očuvati prirodnu ljepotu, a izbjegavali ono što vas postaruje

Dobro voće i povrće:

Rajčice

Likopen u rajčicama može poboljšati ten, a vitamin C može ukloniti mrlje na licu. Taj moćni antioksidans pomaže pri uklanjanju štete na koži te je također dobar za smanjenje bora.

Krastavci

Stavite kriške krastavca na oči kako biste smanjili otečenost kapaka, no ako želite sjajnu kožu bez mrlji, jednostavno dodajte to povrće u svoju prehranu. Silicij u krastavcima pojačava proizvodnju kolagena što će vam smanjiti bore. Nemojte guliti krastavce ako želite postići najbolji učinak.

Mrkve

Beta karoten u mrkvi dobar je za održavanje kvalitete kože. Mrkva će koži također dati onaj ljetni sjaj. Samo jedna šalica mrkava dnevno dat će koži ugodnu boju bez izlaganja suncu.

Limuni

Ako iscijedite malo limuna u vodu i to popijete svaki dan, to će pomoći jetri koje čisti tijelo od nepoželjnih tvari. Nemojte ni zaboraviti piti puno vode jer je to jedna od ključnih stvari za održavanje mladolika izgleda.

Sirovo povrće

Povrće poput rajčica, brokule i špinata bolje je termički obrađeno nego sirovo, no većina voća i povrća ima najveći učinak na kvalitetu kožu, probavu i krvotok sirova. Ako više volite kuhano povrće, dovoljno ga je lagano popariti.

Ispunite si prehranu orašastim voćem, povrćem, ljutim papričicama te voćem poput brusnica.


Loše namirnice:

Procesuirani šećer

Šećer se u krvotoku veže za proteine i tako stvaraju štetne nove molekule koje dodatno oštećuju druge proteine poput kolagena i elastina. Taj proces povećava rizik bolesti veznih uz starenje poput srčanih problema i moždanog udara. Također, ako unosite puno šećera u tijelo, kolagen koji stvarate bit će oslabljen što utječe na rano starenje kože. Ako prestanete jesti puno šećera, tijelo će se brzo početi oporavljati, pa tako i koža.

Alkohol

Malo alkohola svako toliko nije loše, no pretjerivanje nije dobro. Alkohol je diuretik koji dehidrira, što uzrokuje bore. Pretjerivanje s alkoholom također sužuje krvne žile nakupljanjem loših masnoća.

Industrijske mesne prerađevine i mliječni proizvodi

Prerađeni mesni proizvodi uzrokuju upalnu reakciju u tijelu. To se događa zbog naglog povećanja bakterijskih endotoksina u krvotoku. To će ubrzati stvrdnjavanje arterija. Pretjerivanje s mesnom prehranom također može uzrokovati ranu pojavu bora i starenje kože.

Pržena hrana

Čak i dobro povrće može postati loše ako ga se prži. Prženje mijenja kemijski sastav namirnica te pojačava stvaranje karcinogenih tvari i drugih otrova. To nije samo loše za kožu već i za opće zdravlje.

Kava

Kava dehidrira i pojačava lučenje hormona kortizola. Ti učinci kave mogu uzrokovati probleme s kožom i bore.

Previše popijene kave također može uzrokovati poremećen ciklus spavanja. Posljedice mogu biti otečeni kapci i umor.