RUDOLPH VAN VEEN

Najpoznatiji TV kuhar oduševljen paškim sirom

17.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Slavni chef Rudolph van Veen, poznat po emisijama na 24Kitchen TV, posjetio je Zagreb te sve oduševio svojim kulinarskim znanjem, ali i vedrim, otvorenim pristupom

U sklopu kulinarske prezentacije simpatični chef iz Nizozemske okupljenima u Oxbo Urban Bar & Grillu Double Tree by Hilton pripremio je dva izvrsna jela, a nama otkrio što inače voli kuhati, zašto nema stresa na poslu i što savjetuje kod pripreme kolača.

Rudolph van Veen tako nam je rekao da nikada ne ide za tim da priprema jela koja su njemu draga, već razmišlja o osobi za koju kuha. Ako je dovoljno poznaje, kuha tako da ispuni njene želje i to mu je uvijek najveća nagrada.

Kod kuće je pak poznat po svojem rižotu sa šampanjcem koji uvijek sprema za svečanosti ili okupljanja: 'Radim rižoto u jako velikoj tavi, poput stola. To je već poznato u mojem domu. Osim šampanjca i riže, u to jelo ide sir mascarpone tako da je to na kraju bijeli rižoto.' Dodao je da se u njegovoj kući inače jede jako puno salate, ali jednako tako vole tjesteninu ili slastice.

Osim po konkretnim jelima, poznat je po pripremi prefinih slastica u emisiji 'Rudolphova pekarnica'. Iako nema posebne slastice koje voli više od drugih, ističe čokoladu i karamelu, ali ne voli čokolade, bombone i slične slatkiše.

Opisao je kako tijekom godina rada primjećuje da ljudi ponekad ne znaju osnove zbog kojih im propada trud oko pripreme kolača i biskvita. Tako preporučuje da se lim za pečenje uvijek namaže i tada stavi papir za pečenje, kao neka vrsta osiguranja da se biskvit neće zalijepiti.

Drugi savjet je taj da se uvijek nakon pečenja biskvit odmah izvadi iz kalupa i stavi na rešetku kako bi tople pare slobodno cirkulirale i kolač ne splasne u sredini.

Iako se čini nemogućim, Rudolph kaže kako se i njemu događaju pogreške. Za vrijeme snimanja silnih emisija, više mu se puta dogodilo da je nešto prolio ili srušio, a jednom prilikom pao mu je tek gotovi biskvit na pod kada ga je htio bolje pokazati prema kameri. Tada je jednostavno morao napraviti novi.

Oduševljen Zagrebom i hranom

U kratkom posjetu Zagrebu nizozemski chef uspio je probati naša tradicionalna jela i vidjeti Zagreb, a dojmovi su i više nego pozitivni.

'Probao sam paški sir i to je odlično, a bijela vina su me također oduševila. Stvarno su izvrsna', rekao nam je simpatični chef i dodao da se potpuno iznenadio kada je slijetao u Zagreb, jer nije očekivao toliko zelenila.

'Odmah sam poželio prošetati se i malo planinariti, jer to činim kod kuće. Izgledalo je prelijepo iz aviona', opisao je Rudolph.

Iako se voli šetati prirodom, kaže da nema previše vremena za slobodne aktivnosti, ali mu ni ne trebaju u smislu oslobađanja stresa. Smatra da je jedan od rijetkih sretnika koji su svoju strast i ljubav prema nečemu uspjeli pretvoriti u posao.