PAZITE NA ZDRAVLJE

Najopasnija bolest koja muči Hrvate može se spriječiti

29.03.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Među preminulim građanima prošle godine gotovo polovica je preminula od bolesti srca. Zastrašujući podatak još je više strašan s obzirom na to da smo velik dio njih mogli spriječiti

U Hrvatskoj je 50 posto smrtnih slučajeva, što iznosi oko 25.000 ljudi godišnje, uzrokovano kardiovaskularnim bolestima. Svake godine gubimo populaciju manjeg grada u Hrvatskoj. Važno je naglasiti da to nisu bolesti koje pretežito zahvaćaju stare ili vrlo stare dobne skupine, već u velikoj mjeri i osobe srednje, ali i mlađe životne dobi. Navedeni podaci svrstavaju bolesti srca i krvnih žila u vodeći uzrok smrtnosti u našoj zemlji.

Tjelesna aktivnost i zdravlje naziv je međunarodne konferencije koja se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović po prvi puta održava 9. do 10. travnja na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Glavna tema konferencije je tjelesna aktivnost i krvožilne bolesti, odnosno prevencija i sprečavanje nastanka kardiovaskularnih bolesti, najčešćeg uzroka smrti u svijetu.

Ugledni gosti predavači na konferenciji će govoriti o važnosti prevencije krvožilnih bolesti tjelesnom aktivnošću te promjenom prehrambenih navika, posljedicom užurbane i stresne svakodnevice. Naime, istraživanja ukazuju na to da se promjenom načina prehrane i povećanjem tjelesne aktivnosti vrlo uspješno može utjecati na čak 80 posto bolesti srca, zbog čega je pokrenut i program Čuvari srca. Program je potaknut činjenicom da je Hrvatska, prema najnovijim podacima, još uvijek zemlja visokog kardiovaskularnog rizika, za razliku od velikog broja ostalih zemalja Europe.

Tijekom konferencije održati će se i tribina na kojoj će se zainteresirani detaljnije upoznati s radom Čuvara srca. Na kraju je potrebno spomenuti da će konferencija biti bodovana od Hrvatske liječničke komore.