Najkorištenija kontracepcija

Najkorištenija kontracepcija

16.02.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Tzv. oralni hormonski kontraceptivi jedna su od najpopularnijih metoda reverzibilne kontracepcije koju danas primjenjuje više od 100 milijuna žena širom svijeta. Samo u SAD-u je 44,5 milijuna žena u dobi između 15 i 45 godina u nekom životnom razdoblju primjenjivalo ovu metodu kontracepcije. Oralni kontraceptivi se uvelike koriste i u Europi. Novije studije pokazuju da ih u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj s vrlo visokim stupnjem zadovoljstva uzima oko 22 milijuna žena

Prema podacima iz siječnja 2009, u Hrvatskoj kontracepcijske tablete uzima oko 60.000 žena ili 5,5 posto u dobi od 15 do 49 godina. Dostignuća na području oralne kontracepcije u posljednjih pedesetak godina omogućila su pojavu velikog broja kontraceptiva u kojima se smanjivala doza estrogena kako bi se smanjivale nuspojave, ali su se istodobno uvodili novi, kvalitetniji progestageni (hormoni koji čine drugu komponentu kombiniranih tableta).

Razvijali su se i drugi oblici kontracepcije. Uveden je unutarmaternični uložak s hormonom, hormonski implantat i vaginalni prsten (koji također sadrži hormone). Unatoč tako širokom rasponu kontracepcijskih metoda, mnoge žene, osobito u manje razvijenim zemljama, ne primjenjuju nijedan oblik pouzdane kontracepcije.

U Europi kontracepciju ne primjenjuje 20 posto žena. Iako su u velikom broju slučajeva razlozi za to potpuno razumljivi (nemaju seksualne odnose, žele roditi dijete), ostaje veliki broj žena kojima je potrebno savjetovanje o kontracepciji. Procjenjuje se da je u pet najvećih europskih država oko 4,7 milijuna žena izloženo riziku od neplanirane trudnoće.

Prema istraživanju provedenom u Hrvatskoj, čak 43 posto žena fertilne dobi ne primjenjuje nikakav oblik kontracepcijske zaštite, što je dvostruko više u usporedbi s europskim zemljama. Kondomi su najčešće korištena kontracepcijska metoda, dok oralne hormonske kontraceptive uzima samo 11 posto žena u dobi od 15 do 45 godina. Korištenje kondoma i kontracepcijskih tableta raste s povećanjem obrazovanja, a pada s porastom dobi, dok se primjena prirodnih metoda povećava u žena kasnije fertilne dobi.

Po stopi korištenja hormonskih oralnih kontraceptiva, Hrvatska je na dnu europske, pa i svjetske ljestvice. Daleko ispred nje su ne samo napredne europske države, nego i zemlje u tranziciji poput Slovenije i Češke. Ispred su i Maroko i Venezuela, a iza Hrvatske su Bugarska, Rusija i Turska.

Mišljenje žena o hormonskoj kontracepciji često je u suprotnosti s dokazanim znanstvenim spoznajama. Posljedica toga je primjena drugih, manje pouzdanih metoda kontracepcije koje mogu rezultirati neplaniranom trudnoćom i pobačajem, koji onda nadalje može umanjiti ženinu reproduktivnu sposobnost te dovesti do komplikacija.

Više informacija o svemu potražite na sveokontracepciji.com