UKUSNO I ZDRAVO

Najbolji recepti sa svježim kravljim sirom

13.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Svježi sir spada u namirnice koje tijelu mogu osigurati sve potrebne hranjive tvari, ali se i odlično iskoristiti u raznim receptima

Svježi kravlji sir obiluje visokokvalitetnim proteinima i esencijalnim aminokiselinama pa je dostojna zamjena mesu. Za razliku od topljenih sireva, ima najmanje kalorija pa ga vole svi koji paze na zdravlje i čuvaju vitku liniju. Uz potrebne masti i ugljikohidrate organizmu osigurava kalcij, fosfor i magnezij.

Poput mlijeka i svih mliječnih proizvoda poznato je da svježi sir zbog kalcija čuva zdravlje kostiju i sprečava osteoporozu. Također je dobar za zdravlje srca, povišeni krvni tlak i čuva debelo crijevo od bolesti i karcinoma. Osim toga, zbog procesa obrade, svježi sir najčešće ne smeta ljudima koji su osjetljivi na laktozu i ne mogu piti mlijeko.

Namazi

Idealni su za doručak, međuobrok ili ukusnu grickalicu ako vam stižu gosti. Namaz možete servirati na krekere i ukrasiti ili jednostavno namazati na kruh. Servirajte ga uz štapiće od celera i mrkve. Uzmite primjerice President Zagrebački sir i ovisno o tome kakve okuse volite, dodajte usitnjeno začinsko bilje ili crvenu papriku. Često u takve namaze ide i sitno narezano povrće poput paprike, ali i češnjak. Od ostalih sastojaka u namaz stavite sol, papar i kiselo vrhnje, a mnogi vole staviti i par kapi limunova soka. Sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji nekoliko sati kako bi se okusi bolje proželi.

Pohano ili prženo punjeno meso

Tražite li malo drugačiji način za pripremu mesa, napunite ga svježim sirom umjesto topljenim, što većinom svi i radimo. Kao i kod namaza možete staviti malo začina, ali i jedno jaje koje će povezati smjesu. Bez obzira imate li piletinu ili primjerice teletinu, meso malo istucite batom kako biste dobili lijepe tanke odreske. U sredinu stavite sir, meso zarolajte i pričvrstite čačkalicom kako se ne bi rastvorilo tijekom pečenja. Da ručak ne bude svaki puta isti, punjene rolice možete pohati ili pržiti.

Ravioli

Još jedan ukusan način kako iskoristiti svježi sir jesu punjeni ravioli. Tijesto možete puniti smjesom od svježeg President Zagrebačkog sira, malo pancete ili šunke, naribanog parmezana i jaja uz malo soli i papra.

Njoki

Postoji više ukusnih načina pripreme domaćih njoka, a jedan od njih je i uz svježi sir. Računajte da vam treba duplo viša količina sira nego brašna, primjerice 400 i 200 grama. Ako je sir nešto vodenastiji, moguće je da ćete trebati malo više brašna kako bi dobili kompaktno tijesto. Uz ova dva glavna sastojka umijesite tri do četiri žumanjka, malo naribanog parmezana i prstohvat soli. Valjajte u duguljaste kobasice, izrežite na željenu veličinu i kuhajte u slanoj vodi dok sami ne isplivaju.

Palačinke

Mogu se raditi slane ili slatke. Palačinke nadjenite smjesom od svježeg sira i jaja te soli ili šećera. Složite ih u lim za pečenje i premažite s vrhnjem u koje treba umutiti i jaje. Palačinke sa sirom mogu biti i kao ručak, a smjesi se primjerice može dodati špinat.

Brza i ukusna večera

Ostatke tjestenine možete lijepo iskoristiti za brzu večeru. Pomiješajte sir i tjesteninu, dodajte soli, a možete i šećer ako želite slatku varijantu. Prelijete s malo vrhnja ili jogurta za zdraviju večeru pa zapecite u pećnici dok se ne zarumeni.

Za više recepata: http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata