HALLOWEEN PUTOVANJA

Najbolji provodi u najjezovitijoj noći

  • Autor: A.M.
  • Zadnja izmjena 19.10.2012 11:18
  • Objavljeno 19.10.2012 u 08:41
halloween

halloween

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Zucchi Uwe/DPA/PIXSELL

Noć vještica ili Halloween prava je prilika da ljubitelji nadnaravnog posjete neko zastrašujuće, jezivo mjesto gdje se duhovi, vampiri i utvare mogu jače osjetiti u noći kada prema drevnom keltskom vjerovanju mrtvi odlaze na drugi svijet

U čast grofa Drakule i Frankensteina

Legenda kaže da je vještice u Hrvatskoj najlakše pronaći na Kleku, planini koja je zbog specifičnog oblika oduvijek bio izazovna mašti. Na Kleku se navodno okupljaju i plešu vještice iz cijelog svijeta, a njihovo se kolo i vrisak čuju do Ogulina. Zagrebačkim coprnjicama pak omiljene su mračne uličice zagrebačkog Gornjeg grada te okolne prigradske šume.

Uoči Noći vještica organiziraju se putovanja u Transilvaniju, rodnu pokrajinu grofa Drakule. Uz brojne atrakcije tamo ćete posjetiti rodnu kuću i dvorac u kojem je u 15. stoljeću stolovao 'krvožedni' knez Vlad Tepeš, koji je pod nazivom Drakula stoljećima ostao sinonim za strah i smrt.

A sve zbog izmišljotine njemačkih trgovaca koji su Tepeša (poznatog po nabijanju na kolac turskih osvajača) prozvali krvopijom zbog visokih poreznih nameta. Priča o nametima kojima im je 'popio krv' u 19. je stoljeću došla do irskog književnika Brama Stokera, čija je bujna mašta stvorila poznati horor roman o grofu što danju spava u kovčegu, a noću velikim zubima grize vratove i pije krv.

Osim u Transilvaniju, mnogi ljubitelji strave hrle u posjet dvorcu Frankenstein u njemačkom Muhltalu južno od Darmsdada, gdje se održava poznati Halloween party. Legenda kaže da su taj dvorac i njegov bivši gospodar inspirirali Mary Shelley u stvaranju Frankensteina. Svake Noći vještica u dvorcu se organizira maskirana zabava na kojoj se okupi više od 10 tisuća vampira, vještica i drugih mističnih bića.

Halloween parade

Najveća i najstrašnija maskirana parada na svijetu tradicionalno se u Noći vještica održava u New Yorku. Ovogodišnji Village Halloween Parade počinje u srijedu 31. listopada u 19 sati, kada će ulice najluđeg grada na svijetu preplaviti tisuće jezivih masaka, plesa i dobre vještičje zabave. Uz tisuće maskiranih posjetitelja i stotine sablasnih lutaka organizatori očekuju nastup više od pedeset bendova različitih glazbenih stilova, plesače i umjetnike iz cijelog svijeta.

Dobar provod na američkom kontinentu zajamčen je i u mjestu Salem u Massachusettsu, poznatom i kao gradu vještica. Tamo su mnoge žene proglašene vješticama nedužne skončale na lomači, no od njihove je tragedije u moderno vrijeme napravljena zabavna turistička atrakcija.

Posljednjih godina zanimljive i znatno bliže maskirane manifestacije za ljubitelje strave organiziraju se i u poljskim gradovima Varšavi i Krakowu, koje je u svakom slučaju vrijedno i zanimljivo posjetiti.

Divovske bundeve u Gardalandu

Ako ste skloniji kraćim i bližim obiteljskim izletima u znaku kostura i bundeva, tu je zabavni park Gardalandu koji je krajem listopada i početkom studenoga uređen u vještičjem duhu.

Uz uobičajenu ponudu tog zabavnog parka, specijalnu ponudu povodom Halloweena čini mnoštvo izrezbarenih bundeva visokih i do tri metra. Bude ih i više od deset tisuća, a osoblje, glumci i animatori maskirani su u vampire, duhove, vještice i kosture. Park je pun letećih vještica i šišmiša, a svi posjetitelji mogu se maskirati na posebno priređenim punktovima.

Obiteljski Halloween može se provesti i u tajnovitoj srednjovjekovnoj utvrdi iznad Bledskog jezera u susjednoj Sloveniji, gdje se u Noći vještica organizira dječji maskirani bal, također u znaku bundeva koje svijetle.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi