ALTERNATIVNI HALLOWEEN

Najbolje bizarne zabave oko Noći vještica

25.10.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Volite li se zabavljati sa svjetlećim bundevama i strašnim prikazama u Noći vještica i zbog zabave biste rado otputovali, potražite neku od tradicionalnih svečanosti na kojima se preplašenim domaćinima mogu pridružiti i radoznali došljaci

Uz već tradicionalne zastrašujuće zabave za Noć vještica u Drakulinoj Transilvaniji, Frankensteinovom dvorcu u njemačkom Muhltalu i Halloween paradama diljem svijeta postoji i niz vrlo zanimljivih alternativa.

Día de Muertos (Dan mrtvih), Oaxaca, Meksiko

Jedan od najpoznatijih meksičkih festivala održava se u znak sjećanja na pokojne duše 1. i 2. studenoga, a njegov zaštitni znak nije svjetleća bundeva, već papirnati kosturi i lubanje. U iščekivanju strašnog događaja dućani i tržnice puni su minijaturnih ljesova, lubanja i kostura izrađenih od čokolade, marcipana, papira, kartona ili gline. Mnogi kosturi, međutim, u životnim su pozama prikazani kako voze bicikl, sviraju ili su na vjenčanju.

U tradiciji naslijeđenoj od starih Asteka Meksikanci vjeruju da se njihove duše nakon smrti nalaze u svojevrsnoj 'duhovnoj čekaonici' te da im se u to doba godine dozvoljeno vratiti kući. Dušama se stoga na oltaru ostavljaju razni darovi, a najvažnija je voda zbog vjerovanja da se vraćaju žedne te 'kruh mrtvih'.

Prvi dan svečanosti, Dan malih anđela, posvećen je umrloj djeci pa se na oltar stavljaju igračke, a vrhunac je Dan mrtvih kada odlaze na groblja, imaju piknike i plešu uz mariachi bendove. Na zabavu su tada pozvani svi, pa čak i mrtvi.

La Diablada, Puno, Peru

Mnoge su varijante priče o Diabladama u Peruu gdje muškarci odjeveni kao demoni 5. studenoga plešu u šarenim slojevitim haljinama i neobičnim šeširima. Prema jednoj verziji događaj je prisjećanje na dolazak konkvistadora, dok druga kazuje da je procesija odavanje počasti drevnim duhovima jezera Titicaca.

U svakom slučaju povorku vodi Gospodar tame, a slijede ga Peruanci koji se opsjednuto tresu. I ovaj je događaj, kao većina južnoameričkih svečanosti, mješavina kršćanskih i starosjedilačkih tradicija. Grad Puno poznat je i po istoimenoj folklornoj predstavi u veljači koja govori o pobjedi zarobljenih rudara nad vojskom demona.

Noć lomače, Lewes, Engleska

Bonfire Night ili Noć lomače klasična je engleska proslava vatre i vatrometa koja se obilježava 5. studenoga u sjećanje na događaj iz 1605. Tada je skupina nezadovoljna novim monarhom Jamesom I. koji nije bio tolerantan prema katolicima odlučila dignuti u zrak parlament zajedno s kraljem, njegovim najstarijim sinom i većinom zastupnika. Urotu koja na kraju nije uspjela, zbog sućuti prema mogućim katoličkim žrtvama, vodio je Guy Fawkes. Njegov je lik, po nekim tumačenjima, bio predložak za bijelu masku s crnim brkovima i tankom bradom koja je postala simbol antiglobalističkog otpora.

Fawkes i njegovi sljedbenici obješeni su nedugo nakon što je urota otkrivena, a u njihovu se čast počela slaviti vatrena zabava u kojoj odrasli uživaju u kuhanom vinu, a djeca u prskalicama.

Lewes u južnoj Engleskoj ima dvostruki razlog za vatromet, jer je 1555. katolička kraljica Mary tamo na lomači spalila 17 protestantskih žrtava. U spomen na mučenike u Lewesu se tradicionalno spaljivala lutka s likom pape, no vremenom su je zamijenili likovi političara, predsjednika i terorista. Svi su dobrodošli na zabavu, samo zapamtite - ne započinjite priču o vjeri.

Festival rogonja, Rocca Canterano, Italija

U svoj neobuzdanoj strasti koja kola Italijom mora biti i gubitnika u igri ljubavi. Na sreću svi koje su partneri prevarili i tako im 'nabili rogove' mogu se razveseliti u ovom festivalu koji se u studenome održava u mjestu Rocca Canterano nedaleko od Rima.

Spuštajući se u alegorijskoj povorci sudionici ove bizarne zabave slave sve koji su 'dobili rogove' recitirajući satiričke kompozicije. U šali se priča da festival ima i neslužbenu pokroviteljicu, a to je bivša američka prva dama i državna tajnica Hilary Clinton.

Gusarski tjedan, luka u George Townu, Kajmansko otočje

Jedini festival koji se sredinom studenoga u čast morskih razbojnika održava na Kajmanskom otočju, Gusarski tjedan, veseo je događaj pun glazbe, plesa, kostima i igara. Započinje invazijom dvije replike galija iz 17. stoljeća u kojoj sudjeluje i neobična podmornica. Iako se priča razlikuje iz godine u godinu, princip je isti, svrgnuti guvernera i zavladati otokom.

Uz happy hour u Hard Rock Cafeu, nagrade na Gusarskom tjednu možete osvojiti natječući se u trčanju i plivanju, ali i brodskoj regati u kojoj se nagrađuju i najbolji kostim te najspektakularnije potonuće. Osim mnogih uzbuđenja, ovdje možete doživjeti gusarsko suđenje, vatromete i razuzdane ulične zabave.

Fantasy Fest, Key West, Florida, SAD

Jedan od najvažnijih partyja u povodu Noći vještica je ovaj festival u suptropskoj Floridi. Prvi je put održan 1979. kao projekt jačanja lokalne turističke ponude, a pretvorio se u niz kostimiranih zabava i parada specifičnih za Ameriku. Među kostimiranim zabavama tu su Pimp and Ho Party, Dungeons & Dragons leather fetish bash i zabava u pokrivačima i bikinijima kućne proizvodnje.

Najpoznatiji je događaj ipak The Monster’s Ball, a čudovišta poput divovskih zmija, sirena i drugih nadnaravnih bića posjetiteljima ostaju duboko uvučena u podsvijest. Niz zabava među kojima je i izbor za Hemingwayjeva dvojnika započinje uličnom zabavom u karipskom stilu, a kroz Fantasy Fest koji počinje zadnju nedjelju u listopadu i traje 10 dana ukupno prođe i 70 tisuća freakova.