MANJAK OSOBNE HIGIJENE

Na svakom šestom mobitelu pronađene fekalije

14.10.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Na čak šesnaest posto mobilnih aparata u Velikoj Britaniji, a time i ruku korisnika, pronađeni su tragovi opasne fekalne bakterije, česte uzročnice trovanja hrane, izvještava The Guardian

Znanstvenici Londonske škole higijene i tropske medicine Kraljice Mary smatraju da je glavni uzročnik poražavajuće statistike manjak osobne higijene i izostanak pranja ruku nakon odlaska u toalet. Također je otkriveno da je većina ljudi sklona lagati o vlastitim higijenskim navikama jer je čak 95 posto od ukupno 390 ispitanika iz dvanaest britanskih gradova izjavilo da redovno pere ruke nakon vršenja nužde.

Ustanovljeno je da sjeverne regije prednjače po broju kontaminiranih mobilnih naprava, pa je tako Glasgow pokazao devet puta veći postotak prisutnosti zaraženih naprava od Brightona. Najkontaminiraniji pojedinačni uzorak pronađen je u Londonu, a Birmingham je grad s najvišim postotkom zaraženih mobitela po ukupnom broju naprava.

'Vjerujem da će ovi podaci nagnati ljude da razmisle o svojim navikama. Pranje sapunom jednostavno je i može spasiti živote', upozorava dr. Val Curtis, jedan od istraživača.

Ako nije izložena direktnom utjecaju sunčevih zraka, Escherichia coli na mobilnim površinama i rukama može preživjeti nekoliko sati, pogotovo u uvjetima visokih temperatura. Lako se prenosi dodirom, pa se najviša koncentracija, osim na kvakama, često nalazi i u hrani.