SIMETRIČNE CRTE

Na licu nam piše kakvo smo imali djetinjstvo

31.08.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Ako je vjerovati najnovijem istraživanju, na licu nam se može iščitati kakvo smo imali djetinjstvo. Ako su crte lica nesimetrične, djetinjstvo nije bilo lako

Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu uočili su da simetričnost lica otkriva detalje o djetinjstvu te dijelom čak i društveno-ekonomski status.


Istraživanje se temeljilo na mjerama lica i tijela te simetričnosti 292 odraslih ispitanika. Ispitanici su bili u dobi od 83 do 87 godina, a odgovarali su na niz pitanja o svom djetinjstvu. Znanstvenici su, naime, htjeli otkriti potencijalne stresove iz ranoga života te okruženje u kojemu su odrastali.

Uočena je velika povezanost između manje simetričnih crta lica i odrastanja u siromašnijem okruženju. Povezanost je nešto više izražena kod muškaraca nego kod žena.

'Simetrija lica smatra se pokazateljem onoga što nazivamo razvojna stabilnost – sposobnost tijela da izdrži stres u okruženju u kojemu se nalazi, a da se pritom normalno razvija', pojasnio je profesor Ian Deary za časopis Economics and Human Biology.

Rezultati istraživanja pokazuju da se neki nedostaci iz djetinjstva očituju na crtama lica što znači da na nečijem licu možemo donekle iščitati kakvo je imao djetinjstvo.