BRZI I FINI RECEPTI

Na koje sve načine možete iskoristiti kalupe za muffine?

06.02.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Ispekli ste muffine po tko zna koji put, isprobali čokoladne, pa i one punjene voćem, i kalupi za ukusne kolačiće već dulje vrijeme vam stoje na dnu ormara? Ukoliko vam je dosadilo stalno ponavljati isti recept, donosimo vam odlične ideje da iskoristite kalupe za muffine na sasvim drugačije načine

Kalupi za muffine mogu se iskoristiti za najrazličitije recepte - tako odlično mogu poslužiti za mini pizze, ukusne kolačiće a la cheesecake ili pak košarice od jaja, piše Yahoo Shine.

Mini pizze

Potrebni sastojci:

maslinovo ulje kojim ćete namazati kalupe za muffine
malo brašna za valjanje tijesta
sol i mljeveni papar
50 dag domaćeg ili kupljenog tijesta za pizzu koje ćete narezati na šest jednakih dijelova
pola šalice isjeckane mozzarelle
velika, na grubo nasjeckana rajčica
dodaci po želji, poput kuhanog povrća, ananasa, šunke ili feferona

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Standardne kalupe za muffine lagano namažite uljem. Pobrašnite radnu površinu i posebno razvaljajte svaki od šest komada tijesta u krug promjera otprilike 15 centimetara. U svaki kalup za muffine stavite po jedan od šest krugova od tijesta te lagano pritisnite dno i rubne dijelove. Po tijestu u kalupima lagano pospite malo soli i papra.

U svaki kalup s tijestom stavite čajnu žličicu sira i rajčice, dodajte željene dodatke, pa zatim pospite još jednom čajnom žličicom sira i rajčice. Stavite u pećnicu i pecite otprilike 12 minuta, sve dok tijesto ne postane smeđe i hrskavo. Izvadite iz pećnice i ostavite mini pizze da se ohlade dvije minute.

Mini cheesecake s kavom

Ovi kolačići nalikuju na rastopljene čokoladne kolače i čine se poprilično kalorični, no zapravo sadrže nemasni sir. Ispecite ih u kalupima za muffine, a kada budu gotovi, stavite ih nakratko u hladnjak prije nego što ih poslužite.

Potrebni sastojci:
2 šalice nemasnog sira
2 jaja
šalica i pol šećera u prahu
jedna trećina šalice nezaslađenog kakaa u prahu
jedna velika i jedna i pol čajna žličica brašna
jedna i pol čajna žličica espressa u prahu
jedna i pol čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
devet okruglih keksića od čokolade
šlag za serviranje (ako želite)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. U svaki kalup za muffine stavite po jedan čokoladni keksić. U blender stavite sir, jaja, šećer u prahu, kakao u prahu, brašno, espresso u prahu i ekstrakt vanilije. Miješajte oko četiri minute, sve dok ne dobijete glatku smjesu.

U svaki kalup za muffine ravnomjerno uspite dio smjese i na vrh postavite još jedan keksić. Stavite kolač u pećnicu i pecite oko 25 do 30 minuta, sve dok keks ne omekša. Nakon toga stavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i jedan i pol sat u hladnjaku. Prilikom serviranja stavite ih naopačke na tanjur te po želji ukrasite šlagom ili tučenim vrhnjem.

Mini cheesecake s kavom prije serviranja ukrasite po želji
Košarice s jajima

Potrebni sastojci:

5 žlica omekšanog maslaca
12 jako tanko narezanih kriška kruha
50 dag tanko narezanog pršuta ili šunke
12 jaja
sol i svježe mljeven crni papar
četvrtina punomasnog vrhnja
nasjeckani svježi vlasac (za ukras)
pola šalice naribanog sira (za ukras)

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Kalup za muffine premažite maslacem. Svaku krišku kruha s jedne strane namažite maslacem i zatim stavite u kalupe. Kruh stavite u pećnicu te pecite svega tri minute.

Nakon toga izvadite ga iz pećnice. Na svaku krišku kruha stavite komad pršuta ili šunke. Pažljivo preko pršuta ili šunke razbijte po jedno jaje u svaki kalup. Svako jaje posolite i popaprite te na vrh dodajte pola čajne žličice punomasnog vrhnja.

Kalupe ponovno stavite u pećnicu te pecite 10 do 15 minuta, sve dok jaja ne budu pečena. Izvadite iz pećnice te pomoću lopatice izvucite kruh s jajima iz kalupa te stavite na tanjur. Posipajte sirom i vlascem te odmah servirajte.