ISKUSTVA PRELJUBNIKA

Muškarci varaju zato što mogu!

24.06.2010 u 17:29

Bionic
Reading

Irski kazališni redatelj i dramaturg Peadar de Burca proveo je posljednjih pet godina intervjuirajući 250 muškaraca sklonih prevari. Pitanja je bilo mnogo, ali rješenja vrlo jednostavna. Muškarci varaju zato što mogu

Jedna od prvih priča koju je Peadar čuo bila je priča Terese koja je posumnjala da je muž vara pa ga je odlučila pratiti. U nevjerici je gledala iz automobila kako Nick ulazi u stan zamamne plavuše. Nije mogla izdržati pa je pozvonila i našla ga golog na krevetu. Kad ju je ugledao, njegove su riječi bile: 'Nije kako izgleda, samo ti se čini. Molim te, idi kući i sve će biti u redu.'

Dobrodošli u svijet supruga koji varaju svoje žene! I nije ih malo, i vrlo često njihova tajna ostane skrivena. Premda je bila strahovito povrijeđena, Teresa je odlučila oprostiti Nicku i primiti ga natrag. Još uvijek su zajedno i on je još uvijek vara.

Budući da muškarci u njegovoj obitelji nisu bili vjerni, prije pet godina Peadra su počela mučiti pitanja – jesu li muškarci programirani da budu nevjerni, je li to nešto genetski, pretjerano razvijen seksualni nagon ili neodoljivi šarm? O svojem je iskustvu napisao komičnu monodramu, a o saznanjima popričao s novinarkom britanskog Daily Maila.

U potrazi za odgovorima razgovarao je s više od 250 muškaraca u Irskoj i Engleskoj raznih dobi, društvenog i socijalnog statusa – s doktorima, zubarima, odvjetnicima, službenicima, nogometašima, učiteljima i ekscentričnim bogatašima. Ono što je otkrio bilo je puno šokantnije i posve neočekivano – muškarci varaju zato što mogu

Manjak samopouzdanja prevarenih žena

Svi muškarci s kojima je razgovarao prevarili su svoju ženu barem jedanput, ali samo njih 40 posto otkriveno je u nevjeri. Ostatak se izvukao s prevarom te nastavio sa svojim životnim stilom, uključujući i one koje su supruge otkrile i oprostile im.

Da ne bi ostao zakinut za drugu stranu priče, Peadar je razgovarao i sa 60 posto prevarenih žena od kojih su samo tri napustile svoje muževe zauvijek. Kad se žene nemaju hrabrosti zauzeti za sebe, to je idealna prilika za prevaru. Sve prevarene žene imale su jednu stvar zajedničku – manjak samopouzdanja i hrabrosti. Premda su u najmanju ruku, prema Peadrovim riječima, bile jednako atraktivne kao i ljubavnice, a pametnije svakako, ipak su dopuštale da ih muževi gaze.

Seksualna osvajanja kao predmet hvaljenja

Preljubnike začudo nije bilo teško naći. Dok je mislio da će teško doći do njihovih iskrenih priča, oni su jedva čekali da mu ispričaju o svojim aferama. Čini se da sposobnost muškarca da se hvali svojim seksualnim osvajanjima nema granica. Kad su jednom progovorili o ljubavnicama, nije ih više mogao ušutkati.

Muškarci s kojima je razgovarao bili su između 25 i 65 godina, neki fizički privlačni, neki posve neprivlačni, ali gotovo svi uspješni. No jedna je stvar bila sigurna – afere ih nisu činile sretnima! Kazališnom redatelju nije trebalo dugo da shvati da se ispod osvajačke površine zavodnika krije golema nesigurnost. Mnogi su priznali da ih na prevaru nije tjerala ni želja za seksom, već jednostavno nešto da ispune svoje prazne živote.

Većina muškaraca teško shvaća štetu koju radi prevarom. Puno ih više zanima sljedeća afera. A ako njihov tajni život slučajno izađe na vidjelo, svu će krivnju svaliti na supruge. Jedan mu je muškarac ispričao: 'Kad mi je žena saznala da je varam, nekako sam uspio okrenuti da se ona osjeća krivom. Rekao sam joj da je to zato što me ignorirala i što se nije dovoljno često htjela seksati. Na kraju se ona ispričavala.'

Preljubnici su nesretni i kukavice

Peadar upozorava i na jednu konkretnu stvar – čuvajte se žena s dugo kosom! Jedna od najneočekivanijih stvari koju je otkrio jest ta da muškarci gotovo uvijek varaju sa ženom koja ima dužu kosu od njihove supruge. Njegova je teorija da im se žene s dugom njegovanom kosom čine kao mlađa verzija njihovih supruga.

Na koncu, jedna od najvažnijih stvari koju je u svojem istraživanju De Burca saznao je da su muškarci koji varaju – kukavice. Nisu dovoljno hrabri da priznaju da u vezi možda imaju problema pa se umjesto toga upuštaju u tajnu vezu. A ako im žena sazna i oprosti, to onda doživljavaju kao zeleno svjetlo za nastavak. Peadar je upoznao samo jednog muškarca koji je zbilja prestao s varanjem, ali on nikad nije bio ni otkriven.

S novinarkom Daily Maila podijelio je i savjet za žene koje žele zadržati muškarce vjernima: budite samouvjerene, zahtijevajte pažnju i dajte mu jasno do znanja da je sretan što vas ima i da drugu priliku neće dobiti.

Peadar de Burca ipak nije izgubio vjeru da postoje muškarci koji imaju čvrst karakter i ne varaju te i sebe smatra jednim od njih. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog sebe samog, jer, kako tvrdi, preljubnici koje je upoznao vjerojatno su najnesretniji muškarci na planetu