NJEŽNIJI SPOL

Muškarci teže podnose bolesti

24.03.2010 u 10:38

Bionic
Reading

Muška sposobnost da običnu hunjavicu proglase gripom, a glavobolju migrenom zna izluditi ženski rod. No, nova istraživanja pokazuju da oni ipak ne rade od muhe slona te da boluju ozbiljnije i dulje od svojih partnerica

I najobičniju prehladu muškarci znaju pretvoriti u pravu dramu, dok žene to najčešće podnose stoički. Muškarci ne samo da se lakše razbole, već i puno teže i dulje boluju od žena.

Ironično je što je razlog tome zapravo muška težnja za opasnostima i avanturama. Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge zaključili su da su preci današnjih muškaraca bili  skloni riskantnim ponašanju, a upravo je ta tendencija muški imunitet učinila ranjivijim kad su bolesti u pitanju.

Muškarci su izloženiji bolestima, a paradoksalno je što to zapravo slabi njihov imunitet. Zbog toga moraju više energije ulagati u sposobnost reprodukcije u vrijeme bolesti, a budući da su svjesni toga da će se ponovno brzo razboljeti nije im potrebno imati snažan imunološki sistem.

Održavanje sposobnosti reprodukcije za muškarce je stoga važnije od procesa oporavljanja, dok je oporavak od bolesti ženama na prvom mjestu.