PROCES VEĆ POČEO

Muškarci su vrsta koja izumire?!

  • Autor: Agencija VLM
  • Zadnja izmjena 03.04.2013 10:37
  • Objavljeno 03.04.2013 u 10:37
muškarci

muškarci

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kromosom Y kod muškaraca ima samo 100 gena, a znanstvenica Jenny Graves kaže kako bi kroz pet milijuna godina taj kromosom mogao potpuno nestati

Znanstvenica Jenny Graves tvrdi da muškarci žive na posuđenom vremenu, odnosno da će muški dio naše vrste izumrijeti, a da je taj proces možda već i krenuo. Australska znanstvenica kaže da je za sve kriv kromosom Y, odnosno njegova nasljedna slabost. Njezina teorija temelji se na broju gena u kromosomima. Ženski dio, kromosom X, ima oko 1.000 zdravih gena, dok je kod muškaraca na Y dijelu kromosoma taj broj evolucijom pao na 100 gena. Među njima je i gen SRY, koji određuje hoće li embrij biti muški ili ženski.

'Kod muškaraca kromosom Y je sam te je teško ispravljati greške, dok kod žena dva kromosoma X mogu razmjenjivati informacije i popravljati se', kaže Graves u svom predavanju, piše Daily Mail. Pojašnjava da su preostali kromosomi uglavnom 'smeće' te primjer lošeg dizajna.

Dobra stvar u svemu je što će, kako kaže, za nestanak kromosoma Y trebati pet milijuna godina. No profesor Robin Lovell-Badge s Instituta za medicinska istraživanja u Londonu upozorava da su studije pokazale kako ova propadanja dolaze u valovima te da kromosom Y nije imao gubitaka već 25 milijuna godina.

'Ako se kromosom Y i izgubi u sljedećih nekoliko milijuna godina, medicina će imati dovoljno vremena da riješi ovaj problem', kaže Chris Mason sa sveučilišta u Londonu. Jedno od rješenja je, kaže Graves, ako Y kromosom i nestane, da bi neki novi kromosom mogao preuzeti ulogu i dovesti do razvoja nove vrste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!