NE ZNAJU SE PRILAGODITI

Muškarci češće napuštaju partnerice oboljele od raka

12.11.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Šest je puta veća vjerojatnost da će žene oboljele od raka ili multiple skleroze biti napuštene nego muškarci suočeni s istim bolestima, pokazalo je najnovije američko istraživanje

Studija medicinskih fakulteta u Utahu i Stanfordu potvrdila otprije poznati podatak da je stopa razvoda brakova među onkološkim pacijentima 11.6 posto, slično kao u općoj populaciji. Međutim, stopa raste na 20.8 posto u slučajevima kada je žena bolesna, nasuprot 2.9 posto kada se radi o bolesnim muškarcima.

Ravnatelj udruge za brigu oboljelih od raka u Seattleu (SCCA) Marc Chamberlain kaže da dio razloga zbog kojih muškarci ostavljaju oboljele partnerice leži u njihovoj nesposobnosti da se brzo prilagode na činjenicu da su sada glavni skrbnici obitelji koji bi trebali preuzeti brigu za kućanstvo i obitelj.

Studijom je također utvrđena veza između starosti partnera i duljine braka i učestalosti prekida braka ili veze. Duži brakovi češće ostaju stabilni, no što je partnerica starija veće su šanse da će brak ili veza biti razvrgnuti, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokrenuto jer su liječnici na onkološkim odjelima američkih bolnica primjetili da se razvodi gotovo uvijek događaju kada je žena bolesna. U njemu se također proučavala kvaliteta života bolesnih ostavljenih partnera. Utvrđeno je da takvi pacijenti koriste više antidepresiva, češće bivaju hospitalizirani, ranije napuštaju kemoterapije i češće umiru u bolnicama.