POMOZITE SI

Muči vas nadutost? Evo što trebate jesti

11.02.2015 u 08:36

Bionic
Reading

Osjećate se naduto? Ubuduće izbjegnite to neugodno stanje i nemojte pretjerivati s hranama koje ga izazivaju, već se počastite obrocima od namirnica koje ne nadimaju

Većina ljudi pušta plin između 12 i 25 puta dnevno. Nakon obroka sva hrana i tekućina koju smo unijeli nalazi se u želucu što automatski znači širenje. Shodno tome, veći trbuh ne znači da postoji problem. No u slučaju da poslije obroka ne možete zakopčati hlače, možda biste trebali smanjiti unos hrane koja izaziva nadutost.

Najgora hrana: Brokula, kupus, kelj

Kelj, brokula i kupus povrće je koje sadrži vrstu šećera koji ostaje neprobavljen sve dok ga želučane bakterije ne fermentiraju. To stvara plinove i nadutost. No ne izbjegavajte te zdrave biljke jer prehrana koja dosljedno sadrži namirnice bogate vlaknima i hranjivim tvarima postupno jača probavni sustav i smanjuje šansu za nadutost.

Kuhanje povrća omekšava vlakna i smanjuje ga pa zauzima manje prostora u probavnom traktu. Nećete potpuno eliminirati nadutost, no smanjit ćete je.

Najgora hrana: Mahunarke

Kao da niste znali da je grah problematičan. No i sve druge mahunarke stvaraju nadutost. Osim što su zrna mahunarki krcata proteinima, sadrže također šećere i vlakna koja naš organizam ne može apsorbirati, već ih propušta do želučanih bakterija koje ih razgrađuju i tako stvaraju plinove.

Mahunarke je najbolje kombinirati s rižom ili zrnjem pa ćete se tako naviknuti na njih.

Najgora hrana: Mliječni proizvodi

Sir ili jutarnje žitarice s mlijekom mogu uzrokovati nadutost, no ako vas plinovi počnu mučiti nakon samo nekoliko kriški sira ili žlica doručka, možda jednostavno nemate enzime neophodne za razgradnju laktoze. Posavjetujte se s liječnikom u vezi tog problema i kako ga riješiti.

Najgora hrana: Jabuke

Jabuke su na glasu kao zdrava hrana, no zauzvrat izazivaju nadutost. Zbog velike količine vlakana, fruktoze i sorbitola u jabukama, lako dolazi do stvaranja nepoželjnih plinova. No nemojte odmah odustati od njih.

Jedna jabuka sadrži oko četiri i pol grama proteina te ispunjava oko deset posto dnevne potrebe za vitaminom C. Jabuke također smanjuju šansu od srčanih bolesti i problema s disanjem kao što su astma i bronhitis. Ukratko, jedite jabuke umjereno i odvojeno od glavnih obroka. Kruške, breskve i suhe šljive imaju isti učinak.

Najgora hrana: Vrlo slana hrana

Velika količina soli izaziva u ljudskom organizmu zadržavanje vode koja vas također može naduti. Izbjegavanje soli, n žalost, ne svodi se na smanjivanje začinjavanja hrane, već pažljivo biranje namirnica koje u današnje doba već u sebi imaju sol (npr. pakirane juhe).


Najbolja hrana: Krastavci

Svi smo pogledali poneki holivudski film u kojem netko leži s kremom na licu i kriškama krastavaca na očima. To je zato što krastavac smanjuje podbuhlost. Njegovo čudotvorno svojstvo djeluje i kad ga jedete jer sadrži antioksidant koji smanjuje otekline i djelovanje upalnih enzima.

Najbolja hrana: Banane

Banane su bogate kalijem što sprečava zadržavanje vode i smanjuje nadutost od slane hrane. Njena vlakna također pomažu kad patite od zatvora. Drugo voće koje ima slična svojstva su avokado, kivi, naranče i pistacija.

Najbolja hrana: Šparoga

Šparoge su odlične protiv nadutosti. Svjesni smo kako mnogima to povrće nije omiljeno, no kako potiče na uriniranje, dobro je za izbacivanje štetnih tvari iz tijela, kao i viška vode koja može stvoriti nadutost.

Šparoge također sadrže probiotike koji pospješuju rast 'dobrih' bakterija u našem želucu.

Najbolja hrana: Jogurt s probioticima

Već spomenute 'dobre' bakterije možda su najvažnija stvar u probavnom sustavu. One pomažu kod probave i znatno pridonose zdravlju tog procesa. Ako niste ljubitelj jogurta, dodajte mu med ili pekmez.

Čaj od kamilice ili metvice

Ako vas muči nadutost poslije večere, popijte čaj od kamilice ili metvice. Taj napitak opustit će mišiće koji sudjeluju u probavi te ubrzati raspršenje plina u želucu.