PRIRODNO RJEŠENJE

Muči vas loš zadah? Ovo sigurno pali!

18.02.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Prirodni i kod kuće pripremljeni lijekovi u mnogim slučajevima su jednako, ako čak i ne i učinkovitiji od kupovnih lijekova. Tako kada imate problema sa lošim zadahom, muči vas glavobolja, imate kurje oči, žute zube ili pak ne možete izaći na kraj s prhuti – ovo su najbolji recepti koji će vam ikada zatrebati

Za suhe, umorne oči
Vrećicu čaja od kamilice stavite u veću šalicu vruće vode, ohladite u hladnjaku najmanje dvadesetak minuta, a zatim vrećice upotrijebite kao oblog za oči. Obloge držite na očima desetak minuta, sve dok ne poprime sobnu temperaturu. Kamilica ima blagi protuupalni učinak, piše Prevention.com.

Loš zadah
Popijte mješavinu od četvrtinu šalice čistog gela od aloe vere otopljenog u pola čaše vode ili soka od jabuke. Aloe vera sadrži protuupalne spojeve od nazivom B-sitosterol koji smiruje kiselinu nastalu probavnim tegobama, koja je pak glavni uzročnik lošeg zadaha. No pripazite na dozu, jer u većim količinama aloe vera može djelovati kao laksativ.

Začepljen nos
Na pod prostora za tuširanje stavite nekoliko kapi ulja eukaliptusa. Prethodno pustite vruću vodu. Nakon toga stanite pod tuš i udišite paru koja se akumulira u tušu.

Žuti zubi
Kombinirajte pola žličice soda bikarbone s jednom do dvije kapi peroksida. Time istrljajte zube i ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim isperite zube, ali smjesu nemojte gutati, već ispljunite. Soda bikarbona siguran je prirodan izbjeljivač. Kombinacija sode bikarbone i soli također može povratiti sjaj i bjelinu zubi.

Ugrizi komaraca
Na mjesto ugriza utrljajte tekući deterdžent za pranje rublja i pustite da se osuši. Tekućina će umiriti kožu, isušiti ugriz i umanjiti iritaciju.

Grč u stopalu
Palcem lagano stisnite područje na sredini potkoljenice, a pritisak zadržite tridesetak sekundi. Kada popustite pritisak, grč bi trebao popustiti.

Kurje oči
Područje na kojemu imate kurje oči namočite na nekih 10 do 15 minuta, a zatim na to mjestu nanesite sredstvo za piling koje ste prethodno pripremili od smjese vode i smeđeg šećera ili vode i soli (udio šećera i vode neka bude u omjeru 3:1). Piling će uspješno ukloniti mrtve stanice kože.

Glavobolje
Pokušajte sami sebi napraviti akupresuru. Napipajte trapezni mišić, veliki mišić koji se proteže od visine ramena i spušta niz vrat. Koristeći palčeve kažiprste i srednje prste lagano stisnite taj mišić točno na području gdje je spojen s obje strane vrata. Na taj način opustit ćete 'okidače bolova', sitne mišićne grčeve koji mogu uzrokovati napetost u vratu i vrlo su čest uzrok glavobolja. Pritisak držite od 30 sekundi do jedne minute. Umjesto toga, također možete pokušati umasirati jednu ili dvije kapi ulja paprene metvice u donji dio vrata. Ulje će znatno pomoći u opuštanju mišića koji su se zgrčili.

Grlobolja
Pomiješajte pupoljak klinčića, koji djeluje kao antiseptik i djeluje protiv infekcija, s jednom četvrtinom čajne žličice đumbira (ili jednom čajnom žličicom svježeg đumbira) i jednom osminom čajne žličice cimeta. Naime, cimet i đumbir imaju protuupalna svojstva. U dvije šalice vruće vode stavite vrećicu čaja, a u svaku šalicu čaja prije nego što ga popijete umiješajte dvije žličice te mješavine i dodajte malo slatkog meda. Napitak pijte tijekom dana sve dok se grlobolja ne umiri.

Prhut
Prhut zaustavite šalicom zelenog čaja koji je prepun antioksidansa koji će djelovati poput pilinga, ali neće isušiti kožu. Dvije vrećice zelenog čaja stavite u jednu šalicu vruće vode i ostavite da odstoji minimalno 20 minuta. Nakon što se ohladi, čaj lagano umasirajte u tjeme.

Prištići
Ulje čajevca i hamamelisa (američka lijeska) imaju antiseptička i protuupalna svojstva. Čim osjetite da vam izbija bubuljica, mješavinom ta dva čaja, koje možete koristiti poput tonika, to područje prebrišite dva puta dnevno naredna dva do tri dana. Nikada ne koristite alkohol u sprečavanju prištića jer isušuje i iritira kožu, a usto ni ne djeluje na bakterije koju uzrokuju akne.

Opekline od sunca
Priuštite si mlaku kupku od jedne šalice zobenih pahuljica, jedne šalice mlijeka, dvije čajne žličice meda i dvije čajne žličice gela od aloe vere. Zobena kaša djeluje protuupalno, med je antiseptik, proteini i bjelančevine smiruju kožu, a aloe vera smanjuje bol. Nakon toga na kožu nanesite kremu koja sadrži shea maslac i aloe veru.

Nadutost
Popijte jednu čašu mlake vode s jednom čajnom žličicom sjemenki kima. To će suzbiti enzimsku reakciju koja uzrokuje pojavu plinova.